DOBRE VESTI IZ NBS Tabaković: Očekujemo dalje usporavanje inflacije, sledeće godine oko tri odsto

Inflacija je u prethodnoj godini dana bila na snažnoj opadajućoj putanji.

Inflacija je u prethodnoj godini dana bila na snažnoj opadajućoj putanji i naša je procena da je u maju ušla u ciljani koridor od tri plus minus 1,5 odsto, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

U ostatku godine očekuje se dalje usporavanje inflacije, tako da bi u toku 2025. inflacija trebalo da se kreće oko centralne vrednosti cilja od 3,0 odsto, dodala je.

„Ekonomska aktivnost je u prvom tromesečju ubrzala na 4,7 odsto međugodišnje, a na nivou godine očekujemo rast od 3,5 odsto. Već od sledeće godine očekujemo njeno dodatno ubrzanje na između četiri i pet odsto, čemu će doprineti i realizacija investicija u okviru programa ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’, smanjeni globalni inflatorni pritisci i povoljniji uslovi finansiranja“, kazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, dobar poslovni ambijent, adekvatne politike i moderan regulatorni okvir omogućili su i očuvanje visoke adekvatnosti kapitala banaka, pokazatelje likvidnosti dvostruko iznad minimuma i očuvanje pokazatelja problematičnih kredita na nivou od oko 3,0 odsto.

„Zahvaljujući dobroj opštoj ekonomskoj situaciji u zemlji, značajan broj banaka očekuje rast kredita i privredi i stanovništvu ove i sledeće godine od preko 5,0 odsto, što su izneli kao očekivanja u našoj poslednjoj anketi o kreditnoj aktivnosti“, istakla je ona.

 

Ostavite komentar