DOBRE VESTI PRED ZIMU Pad cena ogreva, većina građana spremila energente

Zbog tople jeseni, prava grejna sezona tek počinje.

Uoči pravog početka grejne sezone dopisnici RTS proveravali su širom Srbije da li je ogrev pojeftinio i koje su trenutne cene.

U različitim delovima zemlje Srbije različite su i cene. Najeftinija drva su na jugu i istoku zemlje, najskuplja u Beogradu i Vojvodini gde za metar treba izdvojiti od devet i po do 10 i po hiljada dinara.

Upućeni kažu – u poslednja 2 meseca cena je pala za 500 do 700 dinara.

Tako, na primer, za grejanje svaki Prokupčanin ima svoju računicu, jer ta opština je jedna od retkih koja nema toplanu. Najviše građana greje se na drva.

“Desetak kubika sigurno se potroši. Mada ova godina je za sada dobra, prošla je isto bila vrlo topla”, kaže Dragan Radenković, iz Prokuplja.

“Od 7.000 dinara košta jedan kubik, a plus sečenje, 700, 800 dinara, onda mu to izađe baš dosta skupo“, smatra Saša Ališanović iz tog grada.

Na prokupačkim stovarištima ima svih energenata. Kupcima daju mogućnost plaćanja na rate, a penzionerima popuste.

“Cene peleta kreću se oko 34.000 dinara po toni, ugalja je od 20 do 24.000 dinara. Ogrevno drvo, u zavvisnosti u kakvoj je formi, košta 9.000 do 9.850 dinara”, navodi Saša Krivokapić, vlasnik stovarišta iz Prokuplja.

Na stovarištu u Požarevcu metar bukovih drva staje 8.000 dinara.

“Cena drva za ovu godinu je manja nego prošle godine. Manja je i potražnja, verovatno je ljudima i ostalo drva od prošle godine, blaga je zima bila”, kaže Neven Šumonja, vlasnik stovarišta u Požarevcu.

U Kraljevu cena drva približna je prošlogodišnjoj. Kreće se od 8.200 do 9.400 dinara po metru. Udruženje penzionera, koje svojim članovima omogućava da ih izmire na deset mesečnih rata, privatnicima plaća 9.200 dinara.

“Cena drva od Srbijašuma je bila 7200 dinara. Oni malo daju, zato moramo kod privatnika da nabavljamo. Mnogi penzionera imaju i ispod 20.000 penziju i oni mogu da obezbede ogrev samo na rate, nikako drugačije, kaže Ratomir Drobnjak iz Udruženja penzionera Kraljeva.

“Cene peleta su mnogo više snižene u odnosu na ogrevno drvo. U poređenju sa sredinom septembra ove godine, cene su trenutno niže između 1.000 i 1.600 dinara po jednoj toni. Cene peleta će nastaviti da padaju.

Što se tiče ogrevnog drveta tu je situacija nešto malo drugačija jer potražnja za ogrevnim drvetom je velika u fabrikama pre svega ploča”, kaže profesor Branko Glavonjić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Pored slabije potražnje, na pad cene peleta uticali su i velike zalihe u skladištima peletara, kao i povećan uvoz.

 

Ostavite komentar