IPAK RASTU Svetske cene hrane u aprilu porasle drugi mesec zaredom

Svetske cene hrane su u aprilu porasle drugi mesec zaredom, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

U aprilu je zabeležen blagi međumesečni rast cena mesa, biljnih ulja i žitarica koji je više nego nadoknadio pad cena mlečnih proizvoda i šećera.

Indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za april je porastao sa martovskih 118,8 na 119,1 poen, navodi se na vebsajtu FAO.

Vrednost ovog indeksa je za 7,4 odsto, odnosno za 9,6 poena niža nego u aprilu 2023. godine. Indeks cena mesa je u aprilu mesečno porastao za 1,6 odsto na 116,3 poena, pre svega zbog poskupljenja živinskog i goveđeg mesa, a indeks cena biljnih ulja za 0,3 odsto na 130,9 poena i sada je najviši za poslednjih 13 meseci.

Indeks cena žitarica je takođe porastao za skromnih 0,3 odsto na 111,2 poena. Nasuprot tome indeks cena mlečnih proizvoda pao za 0,3 odsto na 123,7 poena, a indeks cena šećera za 4,4 odsto na 127,5 poena.

Pad svetskih cena šećera je uglavnom posledica vesti da je proizvodnja u Indiji i Tajlandu veća nego što se očekivalo.

Pored toga, krajem marta je u Brazilu zabeležena znatna količina padavina nakon dugog perioda suše, tako da uzgajivači šećerne trske u toj zemlji sa više optimizma dočekuju žetvu, navodi se u izveštaju.

Ostavite komentar