KREDITI ĆE BITI JEFTINIJI DO KRAJA GODINE Evo za koliko čak će rate biti manje, prema očekivanjima ekonomskih stručnjaka

Ukoliko se početkom juna snizi referentna kamatna stopa to će uticati na niže rate kredita za građane u Srbiji.

Građani koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom mogu slobodno da počnu da se raduju jer će im, sudeći prema najavama iz Evropske centralne banke, do kraja godine, a najkasnije od januara sledeće, rate kredita biti niže u proseku oko 30 evra.

Naime, predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard najavila je da bi, s obzirom da je inflacija u Evropskoj uniji pod kontrolom, na sledećoj sednci 6. juna, moglo doći do smanjenja referentne kamatne stope za četvrtinu procentog poena.

 

Ukoliko se početkom juna snizi referentna kamatna stopa to će, smatra finansijski konsultant Vladimir Vasić, uticati na pad euribora, što će za posledicu imati niže rate kredita za građane u Srbiji.

– Kristin Lagard je najavila da će možda u junu doći do smanjenja referentne kamatne stope za 0,25 procentnih poena i možda još jednom za 0,25 do kraja godine što bi trebalo da se prelije na naše tržište do kraja godine ili početkom sledeće. To će za posledicu imati smanjenje rate kredita građanima koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom – kaže Vasić.

Prema njegovim rečima teško je dati primer jer su svi krediti različiti, ali očekuje da će građanima koji imaju kredit od 50.000 do 60.000 evra rata kredita biti niža u proseku između 20 i 30 evra.

– Ako je rata kredita 300 evra, onda će ona do kraja ove ili najkasnije početka sledeće godine biti u proseku manja za 20 ili 30 evra – objašnjava Vasić.

On dodaje da će smanjenje referentne kamate stope pojeftiniti kredite što će povećati i tražnju za njima.

Ostavite komentar