SVI ĆE DOBITI PROCENU VREDNOSTI SVOJE NEPOKRETNOSTI Uskoro besplatna usluga za građane iz RGZ, konačno će se znati realne cene nekretnina

Republički geodetski zavod je procenio vrednost svih stanova u Srbiji i tu informaciju sada učinio dostupnom za sve profesionalne korisnike, a uskoro i za sve građane Srbije, potpuno besplatno.

Sada svi mogu da dobiju informaciju o procenjenoj vrednosti svojih nepokretnosti i to putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a čime je postavljen i treći od ukupno četiri stuba katastra za 21 vek, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Ova procena je urađena u skladu sa međunarodnim standardima za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti čime RGZ postavlja nove standarde u transparentnosti i pouzdanosti podataka, kaže se u saopštenju te institucije.

Kako se dodaje, implementacija ove usluge donosi brojne prednosti.

Stabilnost i predvidivost tržišta nepokretnosti su značajno unapređene, jer realne cene smanjuju rizik od naglih oscilacija.

Ovo pruža sigurnost investitorima, kupcima i prodavcima, omogućavajući im da donose informisane odluke na osnovu pouzdanih podataka. Transparentnost tržišta dodatno smanjuje mogućnost manipulacija i spekulacija, čime se doprinosi zdravom razvoju sektora nekretnina i šire ekonomije.

„Uvođenjem novih usluga, RGZ pokazuje svoju posvećenost unapređenju kvaliteta usluga, obaveštenosti i zaštiti interesa građana Srbije. Reforma katastra i razvoj ovako važnih usluga za razvoj zdravog tržišta nepokretnosti urađeni su u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar