A SAD ADIO ZA 30 SEKUNDI Sve tajne popularne pesme iz još popularnije serije

Nastala je u taksiju za pola minuta.

 

Kultna numera „A sad adio“ nastala je za potrebe „Vrućeg vetra“. Gotovo da ne postoji onaj koji je makar jednom nije čuo.

Pesmu je komponovao Vojkan Borisavljević, a LJiljana Pavić je napisala tekst za potrebe serije „Vruć vetar“ koju su izvodili Dragan Stojnić i Oliver Dragojević.

– Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu – ispričao je Vojkan jednom prilikom.

– Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. NJegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate – rekao je Borisavljević.

– Tu pesmu sam napisao za 30 sekundi u taksiju. U televizijskoj seriji „Vruć vetar“ ona je postala jako popularna i dan-danas je nezaobilazna na različitim ispraćajima i svetkovinama. Čak se i na stadionima čuje kad je horski pevaju navijači – rekao je svojevremeno Borisavljević.

„A sad adio“ je bila hit i van granica Jugoslavije.

– Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pesme ‘A sad adio’ bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je LJubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi – dodao je Borisavljević tada.

Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera je trajala više od pet decenija, preminuo je 23. februara 2021. godine u Beogradu.

Ova pesma je bila veoma popularna, a pevali su je i na sahrani LJubiše Samardžića.

– Nisam mogao da odem na sahranu LJubiše Samardžića jer sam znao da će je pevati i emotivno to nisam mogao da podnesem. I Miki Jevremović je ispraćen uz tu pesmu. Ko bi pretpostavio da će se pevati na sahranama…  – pričao je kompozitor, a prenosi Nportal.

Ostavite komentar