KINESKI ZID NASTAO JE ZBOG ŽENA Samoodbrana od antičkih princeza

Antičke princeze pre 2.000 godina su pomogle u izgradnji velikog ratničkog carstva, što je navelo Kinu da podigne Veliki zid i time ih zaustavi.

Antičke princeze pre 2.000 godina su pomogle u izgradnji velikog ratničkog carstva, što je navelo Kinu da podigne Veliki zid i time ih zaustavi.

Elitne žene, možda princeze, igrale su ključnu ulogu u održavanju Sjongnua. Sjongnun je prvo nomadsko carstvo istočne evroazijske stepe, piše u studiji objavljenoj u Science Advances.

Drevne princeze pomogle su u izgradnji ogromnog ratničkog carstva, od Kazahstana do Mongolije, što je navelo Kinu da podigne Veliki zid, piše sajt „Sve o arheologiji“.

Nomadsko carstvo Sjongnu

Misteriozno nomadsko carstvo Sjongnu vladalo je evroazijskim stepama između 200. godine p. n. e. i 100. godine n. e. U njemu su dominirale žene ratnice na konjima iz današnje Mongolije.

Ekonomija ovih nomada bila je zasnovana na stočarstvu i mlekarstvu. Sjongnui su bili slavni nomadi, gradili su svoje carstvo na leđima konja, piše u saopštenju. Njihovo umeće u ratovanju na konjima učinilo ih je brzim i strašnim neprijateljima, a njihovi legendarni sukobi sa carskom Kinom na kraju su doveli do izgradnje Velikog zida.

Sjongnu su izgradili multietničko carstvo na mongolskoj stepi koje je trgovinom bilo povezano sa Rimom, Egiptom i carskom Kinom.

Međutim, za razliku od svojih suseda, oni nikada nisu razvili sistem pisanja. Zbog toga su istorijske zapise o Sjongnuima skoro u potpunosti napisali i preneli njihovi rivali i neprijatelji. Takvi izveštaji, koje su uglavnom zabeležili hroničari iz dinastije Han, pružaju malo korisnih informacija o poreklu Sjongnua, njihovom političkom usponu ili njihovoj društvenoj organizaciji. O njima se sada malo više zna, ali se ujedno i više preispituje, na osnovu arheogenetike ili drevne DNK iz skeletnih ostataka.

Nomadske princeze i njihova uloga

Analiza drevne DNK pokazala je da su na dve nekropole Sjongnua, u najvećim grobnicama, bile sahranjene žene. To su žene koje su bile u bliskom srodstvu sa vođama carstva. One su bile sahranjene sa bogatim grobnim prilozima: sa ukrasnim zlatnim diskovima, delovima bronzanih kola i sa konjskom opremom.

Dalja analiza drevne DNK iz manjih grobnica pokazala je mnogo veću genetičku raznolikost. Reč je bila o muškim slugama, koji su često dolazili iz dalekih regiona carstva, od Crnog mora do istočne Mongolije, kako bi učvrstili savez.

Istraživanje je pokazalo da su elitne porodice koje su kontrolisale Sjongnun carstvo verovatno slale svoje žene na granice kako bi učvrstile političke saveze sa lokalnim elitama.

Najistaknutije sahrane bile su rezervisane samo za elitne žene, koje su bile izgleda uključene u politiku.

Žene su zadržale svoj visoki status tokom života, što se ogledalo u njihovim posebnim sahranama. Imale su određenu ulogu u politici. Nisu bile samo pomoćno sredstvo svojim muškim rođacima u političkim igrama, već su bile aktivne učesnice i sprovodile su svoju politiku.

„Naši rezultati potvrđuju dugogodišnju nomadsku tradiciju elitnih princeza koje igraju ključnu ulogu u političkom i ekonomskom životu imperija, posebno u perifernim regionima – tradiciju koja je započela sa Sjongnuima i nastavila se više od hiljadu godina kasnije pod Mongolskim carstvom“, rekao je Jamsranjav Baiarsaikhan, vođa mongolskog arheološkog projekta.

„Dok je istorija ponekad odbacivala nomadska carstva kao krhka i kratkog veka, njihove snažne tradicije nikada nisu prekinute.“

 

Ostavite komentar