NAJSTARIJI KAMIONDŽIJA NA SVETU To je potvrdila i Ginisova knjiga rekorda kada je Dojl Arčer napunio tačno ovoliko godina

Dojl Arčer je sada najstariji vozač kamiona (kamiondžija) na svetu!

Najstariji vozač kamiona (kamiondžija) na svetu trenutno i zvanično je amerikanac Dojl Arčer što je i potvrđeno 2. februara 2024.godine, službeno od sudija Ginisove knjige rekorda.

Dojl Arčer sa svojih 90 godina i 55 dana, je tako postao najstariji kamiondžija odnosno vozač kamiona na svetu!

On je preuzeo titulu od vozača kamiona Brajana Vilsona, iz grada Šefilda, u Velikoj Britaniji za kojeg se smataralo da je (verovatno) da je najstarijim kamiondžijom (vozačem kamiona) na svetu.

Arčer je vozio je kamione više od 60 godina tako da je ukupno za tolike godine, prešao je oko 5,5 miliona milja odnosno 8.851.392 kilometara!

 

Nema reč penzionisanje u svom rečniku 

 

“Ne planiram da se penzionišem uskoro. Dok je moje zdravlje dozvoljava, nastaviću da vozim. Nemam reč penzionisanje u svom rečniku,” kazao je za Ginisovu knjigu  rekorda.

Poslednjih 20 godina Dojlove karijere je bilo u kompaniji Coomes Inc. u Filipsburgu, u Kanzasu, gde je imenovan za “bezbednog vozača od milion milja“ kada je prešao milion milja (1.609.344 km) bez ikakvih saobraćajnih incidenata.!

Jasno je da je sve što Dojl transportuje u veoma sigurnim rukama, a to može biti bilo šta. Tako je prevozio sve od stoke do konzervirane robe i nameštaja do nafte širom zemlje.

Sve to putovanje je najveća prednost posla za Dojla.

Kako kaže, pružila mu se prilika da vidi mnoge stvari koje inače ne bi mogao da vidi i da upozna mnogo ljudi.

Ačer je vozio kamion tokom svoje karijere  kroz 48 američkih država i kroz svih pet provincija u Kanadi.

Omiljeni pogledi tokom vožnje bili su mu pogledi na planine, živopisne prerije i šume, ali omiljena će mu uvek biti žitna polja Visokih ravnica u junu i julu.

 

Odrastao je na porodičnoj farmi u Kanzasu i stekao diplomu iz oblasti poljoprivrede.

Dojl je postao partner u kompaniji za proizvodnju drveta i žitarica pre nego što je ušao u industriju kamiona 1961.

Astma ga je primorala da napusti farmu i posao transporta žitarica, ali je ostao pri transportu, preneo je sajt zanimljivostidana.com.

 

Dojlov život na putu je imao izazove – od lošeg vremena do gustog saobraćaja, porasta cena goriva, ali i dosta zabavnih trenutaka.

I, iako priznaje da mu nije palo na pamet da će i dalje raditi ovaj posao sa 90 godina, kaže da je počastvovan i ponosan što je prepoznat kao najstariji vozač kamiona na svetu kaže se u izjavi za Ginisovu knjigu rekorda.

Koliko god da voli svoj život na putu, Dojl ima zašto i da ide kući.

On je 70 godina u braku sa svojom srednjoškolskom ljubavi Lois, a zajedno imaju devetoro dece, 25 unučadi i 26 praunučadi.

U slobodno vreme, Dojl se veoma interesuje za starinske automobile i voli da gleda filmove Džona Vejna tako da, ako se ikada povuče, imaće dosta toga da ga zaokupi.

 

Ostavite komentar