SAVETI ZA ŠTEDNJU JEDNE MILIONERKE Otkrila je 7 naizgled besmislenih navika koje daju rezultate

Kaže da od njih nikada neće odustati, bez obzira na to koliko novca ima.

Bernadet Džoj je izvršna direktorka „Crusch Your Money Goals“, kompanije za obuku o ličnim finansijama.

Kao osmo dete od devetoro u porodici, ona želi da pomogne drugima da pronađu svoj finansijski mir.

Bernadet je otplatila 300.000 dolara duga za tri godine i postala milionerka u svojim 30-im.

Kao trener za novac, pomogla je hiljadama da oslobode dugove, savladaju štednju i počnu da investiraju.

Kao filipinskoj Amerikanki prve generacije, štednja novca gde god i koliko god je to bilo moguće je bila ukorenjena, dok sam gledala kako moji roditelji imigranti pokušavaju da žive američki san, kaže ona  za CNBC.

Ali 2016. godine, između hipoteka, studentskih kredita i svakodnevnih računa, našla sam se u dugu od 300.000 dolara zbog kojeg sam se osećala uznemireno i beznadežno. Počela sam da razvijam strast prema ličnim finansijama jer sam želela da naučim sve što mogu da mi pomogne da promenim svoju situaciju.

Bez obzira na to koliko bogatstva imam nastavljam da gradim, a ovo je sedam štedljivih navika koje ne nameravam da napustim, bez obzira na to koliko novca imam, ispričala je ona.

Ovosu njeni saveti za štednju:

1. Kupujem najjeftinije komade mesa

Da, ja sam žena koja traži najjeftinije pakovanje pilećih bataka da uštedi dodatnih 23 centa.

Na primer, ja apsolutno volim da jedem korejski roštilj. Goveđa kratka rebra mogu biti skupa. U mojoj lokalnoj prodavnici prehrambenih proizvoda u Šarlotu, Severna Karolina, tradicionalni rez je 11,99 dolara po funti, ali ja kupujem krajnje rezove koji koštaju samo 7,99 dolara po funti.

Nisu tako lepe, ali pošto imaju manje kostiju, smatram da ih je lakše pripremiti. Ukusni su i dugoročno bolji za moj budžet.

2. Čuvam komplete iz hotelske sobe

Kao deo mog rada sa „Crush Your Money Goals“, često putujem i uvek sam uzbuđen kada hotel obezbedi besplatan komplet za negu. Predmeti u ovim kompletima mogu biti korisni u neočekivanim situacijama, posebno ako ste u pokretu.

Moji favoriti su bili sa mojih putovanja u Aziju, gde često uključuju četkice za zube, paste za zube i češljeve i gumice za kosu visokog kvaliteta. Koristim kape za tuširanje i gumice za kosu da organizujem svoju raznu elektroniku kao što su rezervni punjači i pretvarači.

Čak sam preuredila te dodatne četkice za zube i paste za zube da očistim cipele kada se zaprljaju od dugih šetnji.

3. Preuređujem svoje kutije za hranu za poneti

Da li su i tvoji roditelji čuvali ostatke u starim posudama za margarin? Kutije za poneti koje ovih dana dobijam iz restorana su mnogo otmeniji od onih Country Crock koje je koristila moja mama.

Sada, umesto da odbacim kutije, ponovo ih koristim za sopstvene potrebe skladištenja. Često dolaze u različitim veličinama i čvršće su od tradicionalnih plastičnih kutija, što ih čini savršenim za čuvanje ostataka hrane ili organizovanje malih predmeta po kući. Takođe je ekološki prihvatljiviji od bacanja nakon jedne upotrebe.

4. Koristim svaku kap mojih omiljenih kozmetičkih proizvoda

Nije me sramota da kažem da ću stiskati tu tubu paste za zube dok ne dobijem poslednju kap. Nedavno sam videla prijatelja kako ih je prerano izbacio i skoro sam se onesvestila. Isto osećam i prema proizvodima za ličnu higijenu i lepotu, posebno kada je u pitanju nega kože.

Možda nekima zvuči previše štedljivo, ali mnogo toga proizilazi iz toga što sam odrastala sa ekcemom, stanjem kože koje je zahtevalo od mene da potrošim desetine hiljada dolara na lekove i specijalizovane losione.

Ovi proizvodi su mi pomogli da izbegnem maltretiranje kao dete, a sada mi omogućuju da se osećam samosvesno kao odrasla osoba – posebno kao neko ko govori pred velikom publikom. Možete se kladiti da ću apsolutno dobiti svoj novac od te boce losiona od 30 dolara!

5. Pogledam cene menija pre nego što odaberem svoju porudžbinu

Ponosna sam što mogu da kažem da sam dostigala novi nivo udobnosti u svojim finansijama: naručila sam dodatni gvakamole. Ali bez obzira koliko zaradim, kada večeram vani, mislim da nikada neću odbaciti naviku da prvo pročitam koliko košta jelo pre nego što donesem odluku o svom obroku.

Primetila sam da mnogi restorani strateški stavljaju artikle sa višim cenama na početak menija kako bi privukli vašu pažnju. Dakle, ono što radim je da počnem od kraja. Čitajući u obrnutom smeru, obično ću prvo uočiti pristupačnije opcijeI dalje možete uživati u vrhunskom obroku bez visoke cene.

6. Čuvam visokokvalitetne torbe za kupovinu

Dok je odrastala, moja mama je čuvala svaku vreću, čak i ako je bila samo ona slabašna plastična, da bi je koristila za smeće ili ostatke hrane, dok je gulila povrće. Tako da, priznajem, imam svoju kolekciju torbi skrivenih ispod sudopere. Ali dajte mi dobro napravljenu, elegantnu i čvrstu torbu za kupovinu, a ja ću se pobrinuti da iz nje izvučem svoj novac!

One mogu poslužiti kao nosači za grickalice, ručkove ili male predmete kada sam u pokretu. Takođe se ne osećam tako loše ako ih izgubim ili moram da ih bacim radi pogodnosti. 

Uvek držim torbu za jednokratnu upotrebu ili dve u svom prtljagu kada putujem.

7. Nosim besplatne majice u teretanu

Zahvaljujući usponu industrije sportske zabave, ponekad odlazak u teretanu više liči na modnu reviju nego na fitnes rutinu. S obzirom da idem na nekoliko konferencija i događaja godišnje koji nude poklone, rado ću nositi te besplatne majice na časovima joge i plesa umesto da trošim novac na dizajnersku odeću za vežbanje.

Takođe sam izgubila previše boca za vodu da bih se osećala dobro u kupovini skupe vode, tako da mi i besplatne boce vode koje dobijem u tim poklon kesama sasvim odgovaraju.

Zašto će joj ove štedljive navike uvek toliko značiti

Ove naizgled glupe navike štednje čine da se osećam manje krivom trošeći novac u oblastima gde bi drugi mogli da osete savest što troše. Na primer, sa zadovoljstvom ću izdvojiti više za iskustva koja su mi bitna, kao što je gledanje K-Pop koncerata i komedija uživo, i kupovina od lokalnih i ženskih preduzeća, čak i ako je malo skuplja.

Održavanje ovih navika za štednju me takođe podseća na izbore koje su moji roditelji napravili da bi mi sada dali toliko opcija.

Naučiti da vidim vrednost u malim svakodnevnim aktivnostima je ono što mi je pomoglo da postignem bolji budžet, postanem samopouzdaniji investitor i, na kraju, da postanem milioner, zaključila je milionerka.

 

Ostavite komentar