AKO IMATE SVOJU BAŠTU POGLEDAJTE Evo šta se seje i sadi u julu

Vreme je za ovih šest povrtarskih vrsta jer je juli prilika koju vrtlari ne propuštaju, posebno ako računaju na kasne berbe koje će poslužiti kao zimnica.

Iako je juli, setva i sadnja u baštama još nije završena, naprotiv, letnji rok je prava sreća za baštovane kojima su poplave i nevreme uništile trud.

Početkom jula sade se i seju povrtarske biljke za kasne berbe, ili za celoletnje berbe, kada se radi o salatama.

Evo o kojim biljkama je reč:

Salata

Salata koja se beru u glavicama, ali i salate koje podnose kidanje lišća, brzi su i lak usev, možete ih neprekidno sejati sve do septembra kako biste imali svežu salatu tokom cele godine. Za dobru letnju salatu ključni su voda i pozicija zaštićena od žege.

Šargarepa

Juli se smatra zadnjim mesecom za setvu šargarepe za jesenju berbu. Sejte ravno i retko u plitke jarke.

Repa

Ova zanemarena vrsta vam može pružiti dve berbe iz jedne biljke. Naime, jestivi su koren, ali i listovi koje možete oprezno brati tokom sezone i pripremati ih kao varivo. Repu sejte u plitke jarčiće za jesenju berbu.

Rotkvice

Brzo sazrevaju, lako se uzgajaju i gotovo da ne zahtevaju zaštitu. Rotkvice daju svežinu i pikantnost svakoj salati. Uz to, mogu se uzgajati kao sekundarni usev na gredicama s drugim povrćem.

Niske mahune

Kao i kod šargarepe, juli je poslednji mesec za setvu mahuna. Nakon setve na otvorenom, dobro zalijte.

Kasni kupus

Sada je najbolje vreme za sadnju kasnog kupusa, budući da će imati dovoljno vremena za sazrevanje pre pada temperatura u jesen.

 

Ostavite komentar