Prvi trik je korišćenje voćnog soka.
Ako banane nisu prekrivene šlagom ili nekim drugim premazom, dovoljno je da ih premažete voćnim sokom.
Kiselina koja se nalazi u soku pomaže u sprečavanju oslobađanja enzima koji uzrokuju tamnjenje.
Najčešće se preporučuje sok od limuna, narandže ili ananasa. Možete koristiti i limunadu ili, jednostavno, iscedite limun direktno na narezane banane, što će smanjiti mogućnost njihovog tamnjenja.
Međutim, postoji jedan mali nedostatak ovog trika – banane i kolač mogu dobiti blagi, kiselkasti ukus zbog kiseline u soku.
Za one koji žele da izbegnu ovaj problem, postoji alternativa u obliku soka od jabuke.
Sok od jabuke ima sladak, ali i blago kiselkast ukus, te je takođe dobar izbor za sprečavanje tamnjenja banana.
Osim voćnih sokova, med je takođe odlična opcija, predlaže Klix.ba.
Za korišćenje ovog trika, dovoljno je da otopite jednu kašiku meda u 100 ml vode.
Nakon što se med otopi, potopite narezane banane u smesu na 30 sekundi.