KAKO SE PRAVI PUNJENA POGAČA Ovaj neobičan recept stiže iz tradicionalne Bakine kuhinje

Napravite je na ovaj način i korice će biti hrskave, a sredina mekana kao pena.

 

Iz Bakine kuhinje nam stiže recept za pogaču pripremljenu na poseban način.

Punjena pogača – sastojci:

300 ml. mleka

15 gr kvasca

1 kašičica šećera

700 gr brašna

malo soli

50 ml maslinovog ulja

1 jaje + belance

Za nadev:

150 gr sira

50 gr rendanog kačkavalja

1 puna kašika kisele pavlake

Za premazivanje:

1 žumance

1 kašičica ulja

50 gr rendanog kačkavalja

Punjena pogača – priprema:

U lončić sipati kvasac, malo mlakog mleka, dodati šećer i izmešati.

Kad zapeni sipati u vanglu, dodati jedno belance i celo jaje, a žumance ostaviti poklopljeno za premazivanje.

Dodati ulje, pa polako brašno, so i varjačom lupati dodavajući svih 70 gr brašna.

Testo mora da se izlupa da bude glatko.

Malo premazati uljem, poklopiti folijom i krpom i ostaviti na toplom 30 -40 minutaa.

Sto posuti brašnom i istresti  testo. Izraditi ga rukama i formirati u loptu, pa je podeliti na dva jednaka dela.

Izmešati sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom.

Prvu loptu testa razviti oklagijom za 2 cm debljine, pa je prebaciti u tepsiju obloženu pek papirom. Premazati sirom.

Prekriti drugom polovinom razvijenog testa. Ostaviti pokriveno da odmori 20 minuta, pa premazati žumancetom u koje treba dodati kašičicu ulja i mleka i dobro izjednačiti.

Premazati pogaču i prekriti je rendanim kačkavaljem.

Rernu uključiti na 220 stepeni C, peći 20 minuta, pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 minuta.

Vrhunska pogača, prijatno!

 

 

Ostavite komentar