NA OVOM ULJU NEMOJTE PRŽITI RIBU Evo zašto je i koliko to štetno

Bez razmišljanja posežemo za uljem koje imamo kod kuće. Ispostavilo se, međutim, da postoje masti na kojima ne treba pržite ribu.

 

Svi znamo da je riba riznica zdravih sastojaka. Ona sadrži protein, vitamine, minerale i masne kiseline od velike nutritivne vrednosti.

Masna riba sadrži ulje koje tokom prženja ističe iz nje pa je zato, ako je moguće, bolje ispeći.

Podjednako će će biti ukusna, a zdravije, kažu stručnjaci.

Pečenje, roštiljanje ili kuvanje na pari su nesumnjivo najzdraviji načini pripreme ribe.

Međutim, ako želimo da poslužimo hrskavu ribu, i baš hoćemo da je ispržimo, moramo zapamtiti da nije svako ulje pogodno za upotrebu.

Tu spada i suncokretovo ulje a najbolje je izabrati ulje od repice ili rafinisanog maslinovog ulja, predlažu stručnjaci.

Kako objašnjavaju, suncokretovo ulje nije pogodno zbog proporcije omega-3 i omega-6 masnih kiselina . Doze koje se nalaze u ribi su prikladne za telo, ali ulje može poremetiti ovu ravnotežu i negativno uticati na vaše zdravlje.

Naime, suncokretovo ulje sadrži mnogo više omega-6 masnih kiselina i zanemarljive količine omega-3. Višak omega-6 kiselina može dovesti do pojačane upale u telu, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Ako želite da počnete sa suplementacijom omega-3, možete se odlučiti za jedan od dijetetskih suplemenata dostupnih u svakoj apoteci.

Odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina je veoma važan. Bilo bi dobro da bude 1:4. Riba je bogata omega-3, dok većina ulja sadrži više omega-6. Što više ulja dodamo, to više pogoršavamo odnos kiselina, a samim tim smanjujemo i upotrebu omega-3 masnih kiselina u organizmu, objasnili su stručnjaci.

Ostavite komentar