NAJLEPŠI POSNI SLAVSKI KOLAČ Recept kakav do sad niste probali

Najlakši recept za posni slavski kolač, probajte.

 

Slavski kolač je srž srpske tradicije i važan deo slavljenja slava.

Za mnoge, priprema slavskog kolača predstavlja poseban trenutak i pravi izazov.

Sada je vreme posta, pa vam donosimo lak recept za posni slavski kolač.

 

Sastojci:

  • brašno (za hleb)
  • ulje
  • so
  • šećer
  • kvasac
  • voda

 

Priprema:

Odvojiti tri čaše mlake vode, kašičicu šećera, šoljicu ulja i parče kvasca (polovina pakovanja).

Sve to pomešati i ostaviti da provri u jednoj posudi.

Kada provri, u tu smesu dodati kašičicu soli i početi sa dodavanjem brašna.

Zamesiti testo da bude mekano i lepljivo. Ostaviti ga zatim da odstoji i nadođe.

Kada nadođe, izvaditi ga iz posude na brašnjavu površinu i dobro premesiti.

Ostaviti testo ponovo da odmori. Kada naraste, premestiti ga u nauljenu, duboku šerpu za pečenje.

Pecite sve dok se ne uhvati kora, otpirlike sat vremena, zatim ga izvadite iz šerpe i pecite još minimum pola sata na ravnoj površini i umerenijoj temperaturi.

Kolač je pečen kada osetite da je dosta lakši nego kada ste ga izvadili iz šerpe.

Ovako pečen kolač ostavite da odmori i dok je vruć premažite uljem za hrskavu koru.

 

Ostavite komentar