Slavski kolač je srž srpske tradicije i važan deo slavljenja slava.
Za mnoge, priprema slavskog kolača predstavlja poseban trenutak i pravi izazov.
Sada je vreme posta, pa vam donosimo lak recept za posni slavski kolač.
Sastojci:
- brašno (za hleb)
- ulje
- so
- šećer
- kvasac
- voda
Priprema:
Odvojiti tri čaše mlake vode, kašičicu šećera, šoljicu ulja i parče kvasca (polovina pakovanja).
Sve to pomešati i ostaviti da provri u jednoj posudi.
Kada provri, u tu smesu dodati kašičicu soli i početi sa dodavanjem brašna.
Zamesiti testo da bude mekano i lepljivo. Ostaviti ga zatim da odstoji i nadođe.
Kada nadođe, izvaditi ga iz posude na brašnjavu površinu i dobro premesiti.
Ostaviti testo ponovo da odmori. Kada naraste, premestiti ga u nauljenu, duboku šerpu za pečenje.
Pecite sve dok se ne uhvati kora, otpirlike sat vremena, zatim ga izvadite iz šerpe i pecite još minimum pola sata na ravnoj površini i umerenijoj temperaturi.
Kolač je pečen kada osetite da je dosta lakši nego kada ste ga izvadili iz šerpe.
Ovako pečen kolač ostavite da odmori i dok je vruć premažite uljem za hrskavu koru.