NE BACAJTE KORU OD BELOG LUKA Zdravija je i od samog ploda, pogledajte šta sve može i kako se koristi

Ona čuva srce i snižava holesterol.

Beli luk i kefir eliksir su zdravlja i vitalnosti stogodišnjaka sa Kavkaza.

Međutim, većina nas očišćenu ljusku belog luka baca u đubre ne sluteći da tako bacamo mnoga korisna svojstva.

Ljuska belog luka bogata je fenilpropanoidima koji su prepuni antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva, piše Hayat.ba.

Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ovog povrća ima više vrednih supstanci od samog belog luka koji je poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Ljuska ima u izobilju biljne flavonoide koji snižavaju krvni pritisak i skupljanje naslaga u arterijama, kao i vlaknima koji pomažu u regulisanju probave.

Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, snižavanje holesterola i kod brojnih drugih bolesti.

Kako se koristi

Ljuska od belog luka može da se koristi kao dodatak supama.

Jednostavno dodajte svim sastojcima za supu i ljuske od belog luka koje ćete odstraniti prilikom ceđenja. Dovoljna je kašičica do dve. Možete dodati i više, ukoliko uživate u njegovom ukusu.

Ljuske od belog luka možete jednostavno prokuvati, a dovoljno je 10 minuta nakon što voda provri, procediti i ovu tečnost kasnije koristiti za rižoto ili razne vrste umaka.

Mogu da se iskoriste i za vrlo zdrav čaj, posebno kada ste prehlađeni.

Zbog obilja korisnih supstanci stručnjaci savetuju da se beli luk u ishrani što više koristi bez ljušćenja, s tim što skinete prve slojeve koji su prljavi i tako neočišćen beli luk dodajte uz povrće i meso prilikom pečenja.

Ljuske od belog luka mogu da se čuvaju u zamrzivaču. Spoljašnji sloj koji je najčešće prljav skinite i bacite, a unutrašnju ljusku prikupite, spakujte, pa u zamrzivač.

Jedan od dobrih načina za čuvanje je i da celu glavicu belog luka u ljusci umotate u aluminijumsku foliju i ispečete 40 minuta na 180 stepeni u rerni.

 

Ostavite komentar