Recepti za čorbe za post na vodi:
1. Minestrone
Minestrone čorba je vrlo raskošnog ukusa i puna povrća, idealna za post na vodi.
Sastojci:
1 srednji crni luk, isečen na kockice
2 srednje šargarepe, sitno iseckane
2 rebra celera, tanko isečena
1 mala tikvica, isečena na kolutove i na četvrtine
6 čenova belog luka, veoma sitno naseckanog
2 lovorova lista
2 kašike pivskog kvasca po želji
1 kašika mešavine suvih začina
½ kašike sušenog origana
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
⅛ kašičice tucane paprike, opciono
960 ml povrtnog bujona
480 g vode
910 g paradajza isečenog na kockice
2 kašike paradajz paste
530 g konzerviranog pasulja, oceđenog i ispranog
225 g posne testenine za čorbu
475 g zelja, seckanog
šaka svežeg peršuna
veganski parmezan, narendan
Recept za posnu minestrone čorbu:
Za ovu čorbu u veliki lonac na srednjoj vatri ubacite luk, celer, šargarepu i tikvice. Propržite ih na vodi 3-5 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk, promešajte i pržite još 30 sekundi.
Dodajte lovorov list, pivski kvasac, začine, origano, so, biber i tucanu papriku. Promešajte i ostavite da kuva 30 sekundi. U lonac dodajte povrtni bujon, vodu, paradajz i paradajz pastu. Ostavite da provri. Dodajte pasulj i testeninu. Ostavite da se krčka 12-15 minuta ili dok se testenina ne skuva.
2. Čorba od kelja i krompira
Čorba od kelja i krompira je obrok za celu porodicu, aromatičan i vrlo zdrav.
Sastojci:
30 g putera
225 g žutog luka ili velikog praziluka, sitno naseckanog na kockice
3 srednja čena belog luka, naseckana
so i biber po ukusu
90 ml ulja
230 g crvenog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
230 g belog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
1,4 l pilećeg bujona
340 g kelja očišćenog i sitno iseckanih listova
340 g kuvane kobasice, isečene na kriške
sitno iseckani svež vlašac, za ukras
Recept za čorbu od kelja i krompira:
Kako biste napravili čorbu od kelja i krompira prvo zagrejte puter u loncu na srednjoj vatri, dok se ne rastopi. Dodajte luk (ili praziluk) i beli luk, začinite solju i biberom i pržite, često mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta, dodajući ulje po potrebi da smesa ostane vlažna.
Dodajte krompir i bujon i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte kelj i nastavite da kuvate dok se kriške crvenkastog krompira potpuno ne izlome (možete ih pritisnuti kašikom ili gnječilicom za krompir za još gušću teksturu).
3. Potaž od zelenog povrća
Ovaj izuzetno zdravi potaž od zelenog povrća, idealan je da vas okrepi u zimskim danima. Pripremljen od brokolija, tikvica i spanaća pravi je izvor vitamima, a pogodan je i za vegeterijance i one koji poste. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a može da stoji u frižideru nekoliko dana.
Sastojci:
400 g brokolija
250 g spanaća
250 g tikvica
250 g kelja
2 čena belog luka
1 manji crni luk
2 kašike maslinovog ulja
400 ml bujona od povrća
2 kašičice kokosovog mleka
so, biber
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite seckani crni i beli luk dok malo ne zastakli. Dodajt svež brokoli, spanać, tikvicu isečenu na kockice i kelj. Zalijte sve bujonom o povrća, pa kuvajte na umerenoj vatri oko 15-ak minuta uz povremeno mešanje. Kada je povrće smekšalo sve prebacite i blender, dodajte kokosovo mleko i izmiksajte da dobijete homogenu tečnu smesu. Prepsite u činiju u kojoj ćete servirati i po ukusu dodajte so i biber. Po želji ga pre serviranja pospite seckanom mirođijim.
4. Krem čorba od karfiola
Ručak ne može da se zamisli bez dobre supe ili čorbe, a posebno u jesen ili zimu kada nas ovakva jela greju. Domaća krem čorba od karfiola odličan je način da se okrepite i podignete imunitet, jer obiluje vitaminima. Može da bude i kompletan obrok jer je izuzetno zasitna i hranljiva. U nastavku pogledajte kako da je napravite.
Sastojci:
1 glavica karfiola
2 krompira
1 glavica crnog luka
so, biber
Priprema:
U šerpu stavite sitno seckan luk, cvetove karfiola i krompir isečen na kockice. Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim izblendajte štapnim mikserom, začinite i krčkajte još par minuta.
5. Kupus čorba
Sastojci:
500 g kiselog kupusa
1 crni luk
1 šargarepa
Lovorov list
So, biber
Priprema:
Kupus isperite i iseckajte. Na vodi prodinstajte luk i šargarepu, pa dodajte kupus i lovorov list. Nalijte vodom i kuvajte oko sat vremena. Začinite po ukusu.
6. Čorba od bundeve
Sastojci:
400 g bundeve
1 crni luk
2 čena belog luka
So, biber
Prstohvat muskatnog oraščića
Priprema:
Bundeva seckana na kocke kuva se sa lukom i belim lukom. Kada omekša, sve izblendirajte, dodajte začine i poslužite toplo.
7. Čorba od šampinjona
Sastojci:
300 g šampinjona
1 crni luk
1 šargarepa
2 čena belog luka
Sveži peršun
So, biber
Priprema:
Na vodi dinstajte luk, beli luk i šargarepu. Dodajte seckane šampinjone i kuvajte dok ne omekšaju. Na kraju dodajte peršun i začine.
8. Čorba od brokolija i karfiola
Sastojci:
200 g brokolija
200 g karfiola
1 crni luk
2 čena belog luka
So, biber
Priprema:
Dinstajte luk i beli luk na vodi, dodajte brokoli i karfiol, pa nalijte vodom. Kuvajte dok povrće ne omekša. Začinite po ukusu i poslužite.