Naime, kada se jaja dugo prže na temperaturama iznad 176 stepeni Celzijusa, mogu da nastanu hemikalije poznate kao oksisteroli.
Ove supstance su povezane sa upalom i sužavanjem arterija, a dugotrajno izlaganje može povećati rizik od raznih bolesti.
Oksisteroli nastaju kada je holesterol u ishrani dugo izložen visokim temperaturama.
Prema dijetetičarki Angeli Luk, pržena jaja, posebno kada su kuvana do zlatno-braon ili hrskave teksture, mogu sadržati ove štetne hemikalije.
Takođe, oksisteroli su povezani sa razvojem srčanih bolesti i određenih vrsta karcinoma, uključujući kolorektalni rak i rak mokraćne bešike.
Luk savetuje da se odlučite za pripremu jaja na nižim temperaturama, kao što su omlet ili jaja pečena sa minimalnom količinom ulja, kako biste smanjili rizik.
Naime, višak ulja može ubrzati proces zagrevanja jaja, povećavajući šanse za stvaranje oksisterola.
Izgleda da treba da jedemo ziva jaja.Ovi “strucnjaci”preterase,samo zbunjuju narod dosta vise bre