Soda bikarbona je nešto što verovatno već imate u svojoj kuhinji.
To je prirodna, jeftina namirnica koja se koristi prilikom kuvanja, ali se sve češće upotrebljava i prilikom čišćenja kao deo „uradi sam“ sredstava.
Međutim, iako soda bikarbona može izgledati bezopasno, ona zapravo može da ošteti neke površine.
Evo šta nikada ne treba čistiti sodom bikarbonom:
Staklo i ogledala
Čišćenje stakla i ogledala može biti izazovno, a ove predmete ne treba čistiti sodom bikarbonom.
Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti fine ogrebotine na staklu i površinama ogledala, koje se vremenom nakupljaju, stvarajući maglovit izgled koji smanjuje jasnoću i čini da površine izgledaju istrošeno, a refleksije manje oštre.
Drvo
Soda bikarbona smanjuje zaštitnu završnu obradu na drvenim površinama, čineći drvo podložnim vlazi, mrljama, promeni boje, savijanju i delovaće starije.
Kuhinjski alati
Čišćenje kuhinjskih alata koje ne možete da stavite u mašinu za pranje sudova može biti dugotrajno, ali bez obzira koliko su prljavi, izbegavajte upotrebu sode bikarbone za čišćenje. Soda bikarbona može da se zaglavi u sitnim žlebovima određenih alata, kao što su rende i cediljke.
Aluminijumske posude i tiganji
Čišćenje ovih površina sodom bikarbonom može izazvati oksidaciju, zbog čega posuđe izgleda promenjeno i istrošeno, piše Real Simple.