OVO JE TAJNA Recept za najbolju, južnjačku, pitu sa mesom

Ovaj tradicionalni recept sa juga sadrži kombinaciju sočnog mesa, hrskavih kora i ukusnog preliva.

 

Ovaj recept dolazi iz Bakine kuhinje.

 

Potrebno je:

  • 350 g mlevenog mesa
  • 2-3 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika suvog začina  ili samo soli
  • mleveni biber
  • ulje za prženje
  • 500 g tankih kora

Za preliv:

  • 200 ml kisele vode
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 4 jaja
  • po želji malo praška za peciva

 

Priprema:

Luk sitno iseckati i propržiti, pa dodati meso i dinstati oko 10 minuta. Dodati začin ili samo so, mleveni biber  i još malo upržiti i skloniti sa vatre.

U činiju sipati kiselu vodu, jogurt, ulje, po želji prašak za pecivo i sve izjednačiti.

Jaja umutiti malo mikserom.

Kore podeliti na tri dela (po 7 kora), a fil na dva dela.

Podmazati pleh koji se ne lepi pa poređati 7 kora  jednu preko druge, pa staviti pola mesa. Odozgo idu opet kore, pa meso i kore.

Iseći nožem na kocke, pa preliti jogurtom i kiselom vodom. Protresti pleh da siđe između kora, pa preliti  jajima umućenim mikserom.

Opet podignuti malo kore, odnosno kocke pite, da upije. Poprskati malo uljem i peći na 220 stepeni C 10 minuta, pa smanjiti na 180 stepeni C oko sat vremena.

 

 

Ostavite komentar