OVO JE VELIKA NEDOUMICA PRAVOSLAVNIH HRIŠĆANA Pitaju se da li je greh raditi na crveno slovo

Večita nedoumica pravoslavnih hrišćana.

U našem narodu postoje brojna verovanja kad je reč o običajima i veri.

Međutim, jako je važno razlikovati šta je pravilo crkve, a šta se u pravoslavlju zadržalo iz paganskih rituala. 

Pravoslavni kalendar ispunjen je svetiteljima koji su obeležili istoriju i postali veoma značajni za pravoslavlje.

Brojna domaćinstva veruju da će im se nešto jako loše dogoditi ako rade na praznik koji je obeležen crvenim slovom.

Danas, na primer, proslavljamo Sveta Tri Jerarha, odnosno svetitelje Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru.

Ovaj zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI veku u vreme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu oko toga koji je od ove trojice svetitelja najveći. Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

Teolog Jovan Blagojević kaže za Nportal da „kao hrišćani, padamo često u istu zamku u koju su upali Jevreji iz doba Starog zaveta, i iz Hristovog vremena“. To znači da nam je pitanje da li na određeni dan ne treba raditi postalo važnije od verskog, duhovnog života. Hristos je, kada su ga kritikovali što leči subotom, jasno rekao: Pa, subota je stvorena radi čoveka, ne čovek radi subote.

Dilema da li je na velike crkvene praznike dozvoljeno uključiti veš-mašinu i raditi druge kućne poslove ili se to „ne valja“ zapravo nije dilema, objašnjava i Branislav Miljković iz Hrama Svete Petke.

Prema njegovim rečima, u pravoslavlju ne postoji formulacija „valja se“ ili „ne valja se“, već da li bi nešto trebalo raditi ili ne. U dane velikih praznika vernici ne bi trebalo da obavljaju kućne poslove – kaže otac Branislav za Srećnu Republiku.

On dalje dodaje i da bi svako od nas trebao da organizuje svoje obaveze za period pre ili posle praznika.

Iako ima i onih koji će se obrušiti na ova pravila, smatrajući da su ona mogla da budu poštovana u prethodnim vekovima, ali ne i danas, on kaže da svakako oni koji su zaposleni i obavezni da se pojave na radnom mestu i kad „pada“ crveno slovo u kalendaru neće izbeći radnu obavezu. Ipak, svi drugi poslovi trebalo bi da budu obavljeni dan pre praznika ili u danima posle praznika. Otac Branislav navodi i da ipak i od ovog pravila postoje izuzeci.

– Ako se neko bavi poljoprivredom i postoji rizik da će mu propasti letina, nije greh ako i na crveno slovo ode na njivu. Takođe, ako ste komšija, rođak ili prijatelj nekome ko spašava letinu, idite i pomozite mu u tom poslu čak i kad je crveno slovo, ali mu to ni slučajno nemojte naplatiti. Nekoristoljubiva ljubav je ono što naš narod odvajkada neguje i to bi trebalo poštovati.

 

Ostavite komentar