OVO SU NAJZDRAVIJE VRSTE RIBA Ima ih pet, a evo koliko često treba da ih imamo na tanjiru

Riba je odličan izvor nemasnih proteina sa visokim sadržajem omega-3, minerala (posebno joda) i drugih mikronutrijenata.

 

Američko udruženje za srce preporučuje da se riba nađe na tanjiru najmanje dva puta nedeljno, a smatra se da su ove vrste najzdravije:

Losos

Jedna od najsvestranijih riba (i verovatno najpopularnija) – losos, je ukusan i prepun hranljivih materija. Sadrži omega-3 masnih kiselina, vitamin D3, proteine i vitamin B12.

Inćun

Ove male ribe sadrže selen (koji podržava zdravlje štitne žlezde) i omega-3 (koje pomažu kognitivnim funkcijama i kardiovaskularnom zdravlju), a i jako su ukusne.

Možete ih koristiti u salatama, prelivima za salatu ili u sosu za testeninu.

Skuša

Još jedan odličan izvor omega-3, B12 i vitamina D je skuša.

Sardina

Slično inćunima sardine takođe sadrže mnogo omega-3 masnih kiselina. Pored toga, oni su odličan izvor vitamina B12, minerala i kalcijuma.

Tuna

Tunjevina je dobar izvor omega-3 kiselina, vitamina B12 i D, joda i selena.

Pošto je to veća riba, važno je uzeti u obzir odakle dolazi, odnosno iz kakvih voda.

Ostavite komentar