PRAVI PROLEĆNI KOLAČ Hrskavi slatkiš kojim ćete obradovati sve goste

Ako volite suvo grožđe i brusnice, ovo je pravi kolač za vas.

Recept dolazi iz Baka Jeline kuhinje.

Potrebno je:

  • 15 gr kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • korica limuna
  • 50 gr maslaca
  • 4 lončeta brašna (lonče od 200 gr)
  • malo maslaca za premazivanje
  • 50 gr brusnice
  • 50 gr suvog grožđa

Priprema:

U lončić izmrviti kvasac u mlako mleko i ostaviti da stoji dok ne zapeni.

U drugoj vanglici, umešati jaja, koricu limuna i šećer. Spojiti smesu kvasca sa smesom jaja i dobro promešati.

Postepeno dodavati brašno sastojcima i mešati dok se ne formira meko testo. Mesiti testo na posutoj površini nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično.

Staviti testo u podmazanu vanglu, prekriti folijom za pecivo i ostaviti da naraste na toplom mestu 30 minuta.

Zagrejati rernu na 180°C .

Podmazati dva manja okrugla pleha za pečenje. Na lako posutoj površini brašnom, razvaljati testo u veliki pravougaonik. Ravnomerno rasporediti rastopljeni ili omekšani maslac preko testa.

U maloj šerpici, pomešati sušene brusnice i sušeno grožđe. Preliti toplom vodom 5 minuta, zatim procediti i osušiti.

Posuti brusnice i sušeno grožđe preko testa. Počevši od duže ivice, čvrsto umotati testo u rolnu. Prepoloviti rolnu po dužini.

Uzeti jednu polovinuu i nežno je iskrenite da napravite spiralni oblik, sa sečenom stranom okrenutom prema napolju.

Saviti kraj prema dole, kako biste napravili kružni oblik. Ponoviti sa drugom polovinom testa.

Staviti oblikovane spirale testa u podmazane kalupe za veće mafine.

Prekriti folijom za pecivo i ostaviti testo još 15 minuta. Na kraju premazati testa žumancetom.

Peći na 180 stepeni C 5 minuta.

Za kraj, možete da pospete šećerom u prahu.

 

Ostavite komentar