Sastojci:
- 1,4 kg krompira, oljuštenog
- 2 kašičice morske soli
- 2 kašike putera, podeljeno, plus još za ukras
- 1 kg (1 velika veza) kelja, očišćenog i iseckanog na male komade veličine zalogaja
- 1 srednji čen belog luka, vrlo sitno naseckan
- 230 g krem sira
- 120 g pavlake
- 3 kašike sitno isečenog mladog luka ili vlašca
Recept za pire krompir sa keljom:
Kako biste napravili pire krompir sa keljom prvo izvadite krem sir iz frižidera i ostavite da se zagreje na pultu dok ne skuvate krompir.
Isecite krompir na jednake komade. Stavite komade krompira u lonac i dodajte 1 kašičicu soli i dovoljno vode da pokrije krompir.
Pustite da proključa voda s krompirom na jakoj vatri.
Nastavite sa kuvanjem, smanjujući toplotu, oko 10 do 15 minuta.
Pažljivo ocedite svu vodu i ostavite krompir u cediljki. Vratite prazan lonac na šporet i na jakoj vatri dodajte 1 kašiku putera.
Kada se otopi, dodajte seckani kelj.
Dinstajte, često mešajući, 2 do 4 minuta, dok kelj ne usahne i postane tamnozelen. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi do 1 minuta.
Sklonite lonac sa vatre i dodajte oceđeni krompir.
Zgnječite krompir i kelj dok krompir ne dobije željenu konzistenciju.
Dodajte krem sir, pavlaku, preostalu 1 kašiku putera i 1 kašičicu soli.
Izgnječite dok se mešavina uglavnom ne sjedini, a zatim dodajte 2 kašike zelenog luka ili vlašca i mešajte dok se sve ne sjedini.
Kada jelo prebacite u činiju za serviranje stavite krišku putera u sredinu, dok je još topao i pospite sa još malo iseckanog vlašca, predlaže Stvar ukusa.