PRIPREMITE PIRE KROMPIR NA IRSKI NAČIN Ovo je glavni dodatak koji daje fantastičan ukus

Pire krompir ima različite načine pripreme u celom svetu.

 

Sastojci:

  • 1,4 kg krompira, oljuštenog
  • 2 kašičice morske soli
  • 2 kašike putera, podeljeno, plus još za ukras
  • 1 kg (1 velika veza) kelja, očišćenog i iseckanog na male komade veličine zalogaja
  • 1 srednji čen belog luka, vrlo sitno naseckan
  • 230 g krem sira
  • 120 g pavlake
  • 3 kašike sitno isečenog mladog luka ili vlašca

Recept za pire krompir sa keljom:

Kako biste napravili pire krompir sa keljom prvo izvadite krem sir iz frižidera i ostavite da se zagreje na pultu dok ne skuvate krompir.

Isecite krompir na jednake komade. Stavite komade krompira u lonac i dodajte 1 kašičicu soli i dovoljno vode da pokrije krompir.

Pustite da proključa voda s krompirom na jakoj vatri.

Nastavite sa kuvanjem, smanjujući toplotu, oko 10 do 15 minuta.

Pažljivo ocedite svu vodu i ostavite krompir u cediljki. Vratite prazan lonac na šporet i na jakoj vatri dodajte 1 kašiku putera.

Kada se otopi, dodajte seckani kelj.

Dinstajte, često mešajući, 2 do 4 minuta, dok kelj ne usahne i postane tamnozelen. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi do 1 minuta.

Sklonite lonac sa vatre i dodajte oceđeni krompir.

Zgnječite krompir i kelj dok krompir ne dobije željenu konzistenciju.

Dodajte krem sir, pavlaku, preostalu 1 kašiku putera i 1 kašičicu soli.

Izgnječite dok se mešavina uglavnom ne sjedini, a zatim dodajte 2 kašike zelenog luka ili vlašca i mešajte dok se sve ne sjedini.

Kada jelo prebacite u činiju za serviranje stavite krišku putera u sredinu, dok je još topao i pospite sa još malo iseckanog vlašca, predlaže Stvar ukusa.

 

Ostavite komentar