PRODUŽITE ŽIVOT CVEĆU Ovo su trikovi uz koje će trajati duže nego ikad pre

Kako sprečiti da se cveće brzo osuši?

Ako cveće darujete ili ga dobijte na poklon, ono nas podseća na sretnu prigodu poput rođendana, godišnjice ili praznika

Svako voli sveže cveće. Ono unosi boju i život u vaš prostor, lepo miriše i dodaje završni dodir svakoj prostoriji. Osim toga, ako cveće darujete ili ga dobijate na poklon, ono nas podseća na sretnu prigodu poput rođendana, godišnjice ili praznika.

Pa kako mu možete pomoći da traje što je duže moguće? Postoji mnogo teorija, trikova i saveta, od maminog mišljenja da treba dodati nekoliko kašičica šećera i sirćeta, do predloga da se buket preko noći stavi u frižider, piše Journal.hr.

Prvo, imajte na umu da neki cvetovi prirodno traju duže od drugih. Ruže, ljiljani, frezije, tratinčice i suncokreti duže ostaju svežiji. Cvetovi koji su poznati po uvenuću nakon samo nekoliko dana uključuju zumbule, jorgovane, narcise, ranunculuse i lale.

Kako im produžiti lepotu i svežinu te koje su metode najučinkovitije, potražite u nastavku.

Obrežite stabljike

Obrežite stabljike pod kutom koji omogućuje da biljke lakše uzimaju vodu da se ne spuštaju ravno na dno vaze. Stručnjaci predlažu da svakih nekoliko dana malo podšišate cvijeće.

Uklonite osušene listove i latice

Važno je ukloniti sve listove koji će pasti ispod vodene linije kako bi se sprečio rast bakterija. Svakodnevno proverite cveće da biste uklonili mrtvo lišće i latice. To je naročito važno u mešovitim buketima koji imaju više vrsta cveća koje mogu imati različita vremena cvatnje.

Odaberite idealnu vazu za vaše cvetove

Ovo pravilo može zvučati čudno, ali zaista je važno. Samo zato što ste kupili buket božura na dugim stabljikama ne znači da ih treba staviti u visoku vazu. Veće, teže cveće treba skratiti i staviti u nisku vazu gde se mogu međusobno podupirati kada se otvore te da imaju prostora za širenje, dok se lakše, osetljivije cveće može držati u višoj vazi. Takođe se pobrinite da se ne napravi gužva u vazi. Uvek možete napraviti dva buketa iz jednog.

Često menjajte vodu

Počnite s čistom vazom i napunite je vodom sobne temperature. Kada dodajete sastojke u vodu, proverite jesu li potpuno izmešani i rastopljeni pre nego što ubacite cveće. Menjajte vodu i čistite vazu svakih nekoliko dana (stabljike možete ponovo odrezati kad god promenite vodu).

Izbegavajte neprijatelje cveća

Cveće će trajati duže u hladnijoj sobi i ako ih držite podalje od direktnog sunčevog svetla. Izbegavajte stavljanje u blizinu uređaja koji stvaraju visoke ili pak previše niske temperature kao što su peć, klima uređaj, plafonski ventilatori, pa čak i vaš računar ili TV. Otvoreni prozori takođe će uzrokovati brže sušenje. Takođe, cveće držite podale od svežeg voća koje oslobađa male količine gasa koje mogu smanjiti životni vek vaših cvetova, prenosi Krstarica.

Ostavite komentar