SVETA PETKA JE PROŠLA ALI PRED NAMA SU JOŠ BROJNE SLAVE Zato isprobajte recept za najbolje slavsko žito

Sveta Petka proslavljena je 27. oktobra., zaštitnica svih žena, bolesnih i siromašnih, i jedna od najbitnijih svetica srpskog porekla.

Predstoji nam niz slava među kojima je prva Sveti Luka koji se proslavlja 31. oktobra.

 

Žito je neophodan deo slavske trpeze, pa ukoliko će se naći i na vašem meniju, evo najboljeg recepta za pripremu.

 

Potrebni sastojci:

– 350 g žita

– 350 g mlevenih oraha

– 300 g šećera

– 1 kašičica vanilin šećera

– 1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

– 1/2 kašičice cimeta

 

Recept za najbolje slavsko žito:

Kako biste napravili slavsko žito, prvo ga očistite i isperite pod mlazom vode.

Sipajte u lonac i prelijte vodom, pa pustite da proključa i ostavite da vri par minuta.

Nakon toga prospite vodu od kuvanja i sipajte opet čistu, hladnu vodu, pa sve ponovite istim postupkom četiri puta, kako bi se voda razbistrila.

Nakon što voda poslednji put prokuva, skinite lonac sa ringle i stavite na hladno mesto.

Poklopite i prekrijte nekim ćebetom. Nakon par sati procedite žito i odvojite oko 200 ml tečnosti od kuvanja.

Sameljite žito, pa ga u jednoj šerpi pomešajte s mlevenim orasima i s malo šećera, samo pre toga odvojite malo oraha za ukrašavanje.

Svemu dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah.

Po potrebi dodajte malo vode od kuvanja, koju ste odvojili, kao i još šećera po potrebi.

Ostavite komentar