Predstoji nam niz slava među kojima je prva Sveti Luka koji se proslavlja 31. oktobra.
Žito je neophodan deo slavske trpeze, pa ukoliko će se naći i na vašem meniju, evo najboljeg recepta za pripremu.
Potrebni sastojci:
– 350 g žita
– 350 g mlevenih oraha
– 300 g šećera
– 1 kašičica vanilin šećera
– 1 kašičica rendanog muskatnog oraščića
– 1/2 kašičice cimeta
Recept za najbolje slavsko žito:
Kako biste napravili slavsko žito, prvo ga očistite i isperite pod mlazom vode.
Sipajte u lonac i prelijte vodom, pa pustite da proključa i ostavite da vri par minuta.
Nakon toga prospite vodu od kuvanja i sipajte opet čistu, hladnu vodu, pa sve ponovite istim postupkom četiri puta, kako bi se voda razbistrila.
Nakon što voda poslednji put prokuva, skinite lonac sa ringle i stavite na hladno mesto.
Poklopite i prekrijte nekim ćebetom. Nakon par sati procedite žito i odvojite oko 200 ml tečnosti od kuvanja.
Sameljite žito, pa ga u jednoj šerpi pomešajte s mlevenim orasima i s malo šećera, samo pre toga odvojite malo oraha za ukrašavanje.
Svemu dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah.
Po potrebi dodajte malo vode od kuvanja, koju ste odvojili, kao i još šećera po potrebi.