ZAŠTO POSLEDNJI MINUT TRAJE KAO VEČNOST Može biti više razloga zbog kojih vaša mašina za veš na samom kraju produžava pranje

Primetili ste da je ostao još minut do završetka pranja, ali to definitivno traje puno duže? Evo objašnjenja zbog čega vaša veš-mašina produžava pranje.

Prema rečima stručnjaka, na ciklus pranja utiču razni faktori.

Objašnjavaju da mašina pokušava da se drži zadatog trajanja, ali ne uspeva uvek.

Ovo su neki od razloga koje stručnjaci navode kao razlog zašto mašina pere duže od planiranog:

1. Previše deterdženta

Senzor detektuje kada ima puno pene u bubnju. To može biti zato što ste stavili previše praška ili deterdženta za pranje ili ste, pak, stavili pogrešan deterdžent. Ako se na kraju ciklusa pranja pojavi velika količina pene, uređaj će pričekati da pena nestane, isperinjame vodom. Postupak se ponavlja sve dok više nema pene. Zbog toga zadnji minut ponekad može potrajati duže.

2. Neravnoteža u bubnju

Ako postoji samo jedan veliki komad, poput tepiha ili ćebeta, doći će do neravnoteže. To se takođe može dogoditi ako se opere samo nekoliko stvari. Mašina detektuje da bubanj ne radi glatko i prestaje da se okreće kako bi izbegao oštećenje. Bubanj se zatim okreće unazad kako bi se veš ravnomerno rasporedio. Međutim, budući da to ne funkcioniše dobro za određene velike predmete, mašina ponavlja postupak sve dok konačno ne završi ciklus pranja bez centrifuge. Može uticati i na poslednji trenutak. Takođe se može dogoditi da u vešu ostane previše vode.

3. Temperatura i pritisak vode

Za razliku od prve, na ovu tačku se nažalost može malo uticati. Međutim, to svakako utiče i na ukupno vreme rada mašine. Ako voda izlazi iz ulaza s preniskim pritiskom, punjenje traje duže. Slična je situacija i s radnom temperaturom: ako u uređaj uđe vrlo hladna voda, potrebno ju je prvo zagrejati zavisno od ciklusa pranja. Što je voda hladnija, potrebno je više vremena.

Ostavite komentar