ZBOG ČEGA SVE TREBA JESTI BUNDEVU Malo kalorija, a puno vitamina

Dijetolozi i nutricionisti otkrili su sve što treba da znate o bundevi, a vi sigurno imate bar jedan razlog da je uvrstite u svoj dnevni jesenji i zimski meni.

 

 

Bundeva je definitivno kraljica jesenje trpeze i zvezda jesenje sezone, a možete da je koristite za razna jela i poslastice.

Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o zdravlju i liniji.

Zovu je još i dulek, tikva, misirača, ludaja… Bundeva ide u pite, čorbe, kolače, omiljena je pečena u rerni za razne zimske svetkovine.

Bundeva je hranljiva zbog sadržaja proteina, ugljenih hidrata, karotenoida, vitamina i minerala.

Bundeva se može koristiti kao sastojak hrane. Poboljšava ukus receptura i daje im dodatnu boju.

Tehnički gledano, bundeva je voće jer potiče iz dela biljke u cvetu koji nosi seme. Međutim, mnogi ljudi ga tretiraju kao povrće zbog slanog ukusa. Mogu se jesti i bogata pulpa i ukusno seme.

Često se kombinuje sa začinima kao što su muskatni orah i cimet, posebno u desertima.

Tokom jesenjih meseci, bundeve su dostupne svuda u prodavnicama i na pijaci.

Bundeve ima u mnogim oblicima, veličinama, bojama i težinama.

Između ostalog, odlična je za kožu. Ima hranljive materije korisne za zdravlje i hidrataciju kože, uključujući minerale, vlakna, vitamin C, karotenoide i eterična ulja. Pritom, beta-karoten u bundevi može pomoći u usporavanju procesa starenja kože.

Pomaže i u gubitku težine, naime, bundeva ima malo kalorija i mnogo vlakana, što može pomoći u gubitku težine. Vlakna mogu pomoći u održavanju sitosti i značajno smanjiti apetit. Konzumiranje vlakana takođe podstiče redovno pražnjenje creva.

Bundeva je jako dobra za imunitet i jača telo. Njena narandžasta boja znači da je puna beta-karotena, snažnog antioksidansa.

Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

Bundeva sadrži hranljive materije koje podstiču imunitet tela, bogata je vitaminima A, E i C, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, selenom, gvožđem i magnezijumom.

Jedenje bundeve može pomoći da „nabildujete“ imunitet za zimske mesece.

Veoma je dobra i za vid. Beta-karoten koji sadrži bundeva pretvara se i u vitamin A, koji telo koristi da napravi protein potreban za pravilno funkcionisanje očiju, ali neophodan i za kožu i rad bubrega.

Takođe, bundeva osim vitamina, obezbeđuje kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, folnu kiselinu…

Ostavite komentar