DODELJENE DRAGANOVE NAGRADE 2024 Uz druženje vremešnih putopisaca obeležen i jubilej ovog lepog konkursa

Prisutnima su se, na momente veoma dirljivo, obratili i laureati.

Udruženje Amity proteklog meseca bilo je domaćin emotivnog i svečanog druženja na kome su se okupili najbolji vremešni putopisci iz različitih krajeva Srbije, a za to su bila dva razloga: dodela nagrada i posebnih pohvala osvojenih
na ovogodišnjem konkursu za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada 2024“ i važan jubilej – deset godina konkursa.

Tim povodom susreli su se i upoznali putopisci iz Babušnice, Zaječara, Valjeva, Kruševca, Novog Sada, Vršca, Smedereva, Smederevske Palanke, Kragujevca i Beograda, a od ukupno 27 ovogodišnjih laureata, nagrade je u Beogradu primilo njih 17.

Konkurs su 2014. godine inicirale Nadežda Satarić, predstavnica Amity-ja, i Beba Kuka, ćerka Dragana Kuke, u čiju čast je nagrada ustanovljena. Njih dve su došle na ideju promocije putovanja starijih, kojom bi se oni motivisali da pišu
i objavljuju putopisne priče. Epilog ovog sada već tradicionalnog projekta je deset realizovanih konkursa, 1.233 učesnika iz Srbije, učesnici iz svih bivših jugoslovenskih republika, drugih evropskih država, Kanade, Kalifornije, Novog
Zelanda i Australije, jednom rečju, zemalja gde žive ljudi koji govore i misle na našem jeziku.

Kako piše Glas osiguranika, treba pomenuti i deset štampanih Zbornika najboljih putopisa, zatim brojna književna druženja putopisaca i njihovih poznanika u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i u Vrnjačkoj Banji, kao i posete i
susrete sa putopiscima iz ustanova socijalne zaštite. Zahvaljujući ovom takmičenju stotinu starijih osoba otputovalo je na vikend izlete, po deset njih svake godine u Vrnjačku banju, i još sto je otišlo na večeru u restoran u svom mestu.

– Nova poznanstva i prijateljstva, nova znanja i saznanja – to je sadržaj aktivnog starenja koji promovišemo sve ovo vreme i sve ove godine sa motom: „Nisu bitne godine vašeg života, bitno je kakav život živite u godinama koje imate” – istakla je Nadežda Satarić.

Prisutnima su se, na momente veoma dirljivo, obratili i laureati koji su odgovarali na pitanje šta ih je inspirisalo da se odluče da zapišu svoje priče sa putovanja i kako su se odlučili da ih pošalju.

Vidak Maslovarić, književnik, član žirija za izbor najboljih putopisa i recenzent Zbornika „Putopisni prepleti“ u kome su putopisi objavljeni, u obraćanju publici citirao je Miriam Berd koja je rekla da je „putovanje mnogo više od razgledanja spomenika, budući da je u pitanju duboka i trajna promena ideje življenja”, što su svih ovih godina nagrađeni putopisi i putopisne pesme i potvrdili.

Nagrade su laureatima uručile Marija Kuka, Draganova supruga, i Nadežda Satarić koja je i urednica Zbornika.

 

Ostavite komentar