NE PROPUSTITE OVOG VIKENDA Festival jagodičastog voća u petak i subotu, sa degustacijom

U Beogradu će u petak i subotu biti održan drugi festival jagodičastog voća, Belgrade Berry Festival.

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare najavili organizatori, očekuje se oko 70 izlagača kao i učešće jedne kompanije iz inostranstva, a reč je o proizvođaču borovnica iz Hrvatske.

Festival će se održati na dva mesta, u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) i na platou Geozavoda.

Prvog dana u prostorijama PKS posetioci će moći da prate edukativne radionice na temu održive proizvodnje i tržišta uz učešće brojnih eksperata iz oblasti marketinga, tržišta, inovacija i proizvodnje jagodastog voća.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović je najavio da će biti predstavljen i novi bilten koji će biti posvećen jagodastom voću, odnosno jagodama, malinama, kupinama, borovnicama i drugim bobicama.

“ Ispostavilo se da je transfer znanja neophodan za ljude uključene u poslove vezane za ovo voće a bilten će sadržavati informacije o znanjima i inovacijama i biće kanal komunikacije za sve koji su zainteresovani“, rekao je on.

Drugi dan festivala biće posvećen degustaciji proizvoda od jagode, maline, kupine, borovnice i drugih bobica kao i nastupima benda Jovana Maljokovića i DJ Maline.

Predstavnica Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, jedne od organizacija koja je podržala ovaj festival, Zagorka Marković je istakla da GIZ više od 10 godina podržava razvoj i održavanje organske poljoprivrede u Srbiji.

„Bobičasto i jagodasto voće, odnosno malina, kupina, borovnica i jagoda se izvoze u Nemačku u smrznutom obliku i nalaze se gotovo u svakom voćnom jogurtu koji konzumiraju nemački potrošači. Prema statističkim podacima iz 2021. godine 31,8 odsto ukupne vrednosti izvoza smrznutog organskog jagodastog voća iz Srbije izvezeno je baš u Nemačku i vredelo je 18,25 miliona evra“, rekla je ona.

Govoreći o tržištu ovog voća u Srbiji, Veljko Jovanović iz PKS je naveo da se 90 odsto izvozi, da prednjači malina pa od 100.000 tona maline samo jedan procenat završi na domaćem tržištu. Prema njegovim rečima najveći deo maline završi na evropskom tržištu, a najveći izazov vezan za nju proteklih godina nije bila cena već kako održati proizvodnju i podići kvalitet i prinos.

Boban Gajić iz Dunav osiguranja je istakao da je osiguranje ovih kultura veoma važno jer su one izložene velikim rizicima od elementarnih nepogoda kao što su poplave, grad i slično. Naveo je da je u Srbiji osigurano samo oko 15 do 17 odsto obradivog zemljišta i dodao da Ministarstvo poljoprivrede regresira osiguranje kroz povrat 40 do 70 odsto premije, piše Tanjug.

Ostavite komentar