NEMOJTE NIKAKO PITI JUTARNJU KAFU U OVO VREME Treba sačekati tačno ovoliko, da bi efekat bio pravi

Većina ljudi ne može da zamisli jutro bez šolje kafe.

Kafa ima savršen ukus, razbuđuje nas i daje nam trenutke mira i zadovoljstva, odnosno dovoljno vremena da uđemo u dan, pa nije ni čudo što je redovna navika u našoj svakodnevici.

Ipak, koliko god mi voleli da posegnemo za kafom čim ustanemo iz kreveta, ispostavilo se da to nije najbolje vreme za naš organizam da dobije jutarnju dozu kofeina.

Naučnici tvrde da najbolje vreme za ispijanje kafe nije odmah nakon buđenja, već sat do sat i po nakon što se probudite.

Evo zašto je to tako.

Naime, u tih sat vremena po buđenju proizvodnja kortizola u telu je na jednom od svoja tri dnevna maksimuma.

Kortizol se često smatra hormonom stresa, jer se luči u većim količinama kada osećamo napetost ili naprezanje zbog okolnosti koje doživljavamo kao zahtevne.

S druge strane, kortizol može da se tumači i kao hormon budnosti, jer razlog zašto naša tela proizvode više kortizola kada smo pod stresom jeste taj što povećava budnost, odnosno doprinosi našem odgovoru „bori se ili beži“ kada smo suočeni sa uznemirujućim situacijama.

Unos kofeina u trenutku kada je organizam već na vrhuncu proizvodnje kortizola uči telo da proizvodi manje kortizola, tvrde farmakolozi koji se bave uticajem određenih sastojaka i lekova na prirodne biološke ritmove našeg tela.

Ne samo da ovo podriva efekat kofeina, već i deluje tako da kortizol ne doprinosi osećaju budnosti, što inače radi.

Pojednostavljeno, kafa i kortizol u kombinaciji znače dodatni stres i više nervoze.

Nasuprot tome, ako pijete kafu kada je nivo kortizola nizak, to poboljšava raspoloženje i povećava nivo energije, piše Blicžena.

Dakle, ako želite da izvučete maksimum iz prve jutarnje kafe, pokušajte da sačekate sat vremena posle buđenja pre nego što posegnete za njom.

 

Ostavite komentar