OVO SVIMA MOŽE DA SE DESI A JAKO JE VAŽNO Evo šta da radite ako vas uhvati grč u vodi

Ove vežbe će vam pomoći pa ćete nastaviti da uživate.

 

Mišićni grčevi se javljaju prilikom iznenadnog istezanja stopala. Ove tegobe se češće javljaju tokom plivanja, za razliku od drugih sportova, jer je stopalo skoro stalno pod stresom.

Postoje tri osnovna razloga zbog kojih se javljaju grčevi u mišićima, a to su: prenizak nivo elektrolita, intenzivan napor, neki medicinski problemi.

Doživeti grč mišića tokom plivanja može biti veliki izazov. Najvažnije od svega je da čim osetite grč, odmah prestanete da obavljate radnju koju radite, što, naravno, u slučaju plivanja nije moguće pa treba da uradite sledeće –

ostanite na površini, istegnite i masirajte mišić čim osetite grč.

Zatim, izađite iz vode što pre.

Ako grč ne nestane za 5 minuta, nastavite sa masiranjem mišića. Svakako ne nastavljajte da plivate dok grč ne nestane. Pojava mišićnih grčeva može biti veoma neprijatno iskustvo jer se javlja iznenadni jak bol.

Uzroci nastanka grča mogu biti mnogobrojni i različitog porekla: iznenadna fizička aktivnost, nedovoljno istezanje, gubitak elektrolita znojenjem tokom treninga na visokim temperaturama, dugotrajno sedenje koje izaziva blokadu cirkulacije, skraćivanje strukture unutar karlice, nošenje cipela sa visokim potpeticama, nedostatak magnezijuma i kalijuma u ​​telu.

Kada osetite grč u mišiću, uradite suprotan pokret, odnosno istegnite ga (na primer, ako se grč pojavi u zadnjem delu potkolenice i povuče stopalo nadole, povucite prste i stopalo prema sebi da biste ga istegnuli.

Primena toplih obloga za ublažavanje grča ili tuširanje toplom vodom, takođe će pomoći kao i lagana masaža zahvaćenog mišića. Jedite hranu bogatu kalijumom i magnezijumom, piše Kurir.

Vežbe istezanja za različite vrste grčeva

Grč u stopalu

Rukom podignite i povucite prste stopala koje boli. Kada bol počne da jenjava, povucite celo stopalo prema sebi. Ovo će istegnuti mišiće koji se grče.
Dok sedite, ispravite nogu i ispružite stopalo prema kolenima. Možete koristiti i peškir tako što ćete ga staviti preko stopala i lagano povući oba kraja prema kolenu.

Grč u telu

Rukom povucite stopalo noge koja se grči prema sebi tako što ćete savijati koleno i podići ga sa poda. Na ovaj način, vlakna mišića tela počinju da se istežu.
U trenutku kada vas noću probudi bolan grč, možete da gurnete taban u zid ili ogradu kreveta.
Važno je da je list izdužen. Nakon toga, ispružite celu nogu i u tom položaju sačekajte da se situacija normalizuje.

Grč u prednjem delu butine

U ležećem položaju povucite petu prema zadnjici.
Odmah će doći do olakšanja u prednjem butnom mišiću.

Grč u zadnjem delu butine

Zauzmite sedeći položaj sa ispruženim nogama ili barem onom gde je grč.
Nagnite se napred i pokušajte da dodirnete nožne prste.
Ne savijajte kolena! To je klasično istezanje koje će vam odmah pomoći.
Grč je zatezanje mišića, pa je važno da ne istegnete nogu kada se pojavi.

Spazam se oslobađa suprotnim dejstvom – istezanjem.

 

Ostavite komentar