Više od 12.000 posetilaca iz raznih krajeva Srbije okupilo se nedavno u Bačkoj Topoli ne bi li uživalo u tradicionalnim i manje tradicionalnim ukusima sarmi.
Ovo mesto je po jedanaesti put bilo domaćin Sarmijade, posvećene jednom od najpoznatijih jela u Srbiji.
Gastronomska manifestacija, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj ljubitelja hrane i dobre zabave, i ove godine ponudila je bogat kulturn-oumetnički program, takmičenja u kuvanju sarmi, kao i lokalne proizvode i rukotvorine.
Organizatori su, obarajući sve rekorde posećenosti i potrošnje, za ovu priliku pripremili čak 20.000 sarmi, a posetioci su na licu mesta mogli da kupe i probaju različite vrste ovog delikatesa – od klasičnih sarmi sa mesom do onih prilagođenih vegeterijanskom ukusu.
Na poznatom Vašarištu sarme je pripremalo oko 160 ekipa, a najvredniji su stigli već u rano jutro. Pripreme su počele tokom prepodnevnih sati, bilo je tu dosta iskusnih takmičara, veterana sa svih deset prethodnih Sarmijada, a zvanično nadmetanje i ove godine je organizovano u tri kategorije: priprema klasične sarme (u kupusu); priprema neobične sarme (u vinovoj lozi, spanaću ili drugom po izboru učesnika) i posna sarma, odnosno vegetarijanska.
Pored takmičenja u kuvanju, goste i učesnike su očekivali i brojni drugi programi.
Vašar i stari zanati, gastronomsko dvorište, muzički programi, a ove godine su za najmlađe, uz razne aktivnosti, organizovane i predstave sa mađioničarem, kao i dečji koncert. Interesovanje je svaki put sve veće, ljudi dolaze porodično i grupno, a ovaj put organizatore je poslužilo i lepo jesenje vreme, krajem oktobra, pa je napolju bilo prijatno, taman za dobru zabavu i ukusnu sarmu, prenosi Glas osiguranika. Uz prateće sadržaje i šaroliku muzičku ponudu uživanje je bilo zagarantovano.
Tako je svojom dobrom hranom i domaćinskom atmosferom, Sarmijada još jednom pokazala značaj negovanja tradicije i zajedništva, a dobila je i nove fanove koji su obećali da će se vratiti sledeće godine, očekujući još više sarmi i još bolji
ambijent.
Lokalna samouprava podržala je ovaj događaj sa oko 1.200.000 dinara, ističući da su jako ponosni na tu manifestaciju koja ima veliki turistički značaj, te da će je svakako podržavati i u budućnosti.