DA LI JE MOGUĆ KOLAPS PENZIONOG SISTEMA U Evropi nastao problem starenja stanovništva, treba im više radnika

Koliko je ova statistika zabrinjavajuća govore podaci.

Medijalna životna dob stanovnika Evropske unije se s godinama povećala pa ona sada iznosi 44,5 godina, osim toga povećao se i broj stanovnika starijih od 65 godina. Posledice sve starijeg stanovništva tek će se osetiti u budućnosti pa će trebati više radnika koji će spašavati penzioni sistem, kažu demografi.

Udeo stanovništva od 65 i više godina u poslednjih deset godina narastao je u EU za tri posto a sv je veći i udeo onih koji su stariji od 80 godina koji je u poslednjih 20 godina s 3,7 porastao na šest posto.

Treba spomenuti i medijalna dob stanovnika Evropske unije koja je 44,5 godina, što je veliki skok u odnosu na 2003. godinu kada je bila 39 godina.

Ostarili smo, ali se nismo obogatili

Koliko je ova statistika zabrinjavajuća govore podaci sami za sebe, a demograf Ivan Čipin kaže, kako prenosi sajt Mirovina.hr, kako su na rast starosti stanovništva uticale dve stvari.

On je na primeru Hrvatske, koja ima jednu od većih medijalnih starosti u Evropi, istakao da to nije zato što Hrvati žive duže, već tome doprinose manji broj dece i iseljavanje.

Čim se iseljavaju osobe mlađe od medijalne dobi, jasno je da se medijalna starost odmah povećava, kazao je.

Dodao je i kako se za tu susednu zemlju može reći da je ostarela, ali se nije obogatila.

Trenutno stanje će sigurno imati posledice i u budućnosti, možda već i u bližoj budućnosti, a one se tiču i penzija.

– Stanovništvo će biti sve starije i trebaće više novca za njihovo izdržavanje. Trebaće i više radnika da ne dođe do kolapsa penzionog sistema, objasnio je Čipin.

Ostavite komentar