GDE JE NAJBOLJE STEĆI PRAVO NA PENZIJU Ove tri države nude najbolje uslove penzionisanja

Evo u kojoj državi je najbolje ostvariti pravo na penziju.

U jednoj od evropskih zemalja dovoljno je imati tek 5 godina staža da bi se steklo pravo na penziju.

Penzioneri u Srbiji, koji imaju deo staža u nekoj od zapadnih zemalja mogu se smatrati srećnim jer su imi ukupna penziona primanja znatno veća.

Ovo su 3 zemlje u kojima je najveći broj naših generacija radio i sada primaju penziju ili deo penzije iz njih što im u vremenima krize i inflacije ipak znatno olakšava život.

Da bi se u najvećoj i ekonomski najsnažnijoj zemlji Evropske unije, Nemačkoj,  ostvarilo pravo na penziju, dovoljno je tek pet godina radnog staža.

Postoje razlike u iznosu prosečne penzije između poijedinih nemačkih saveznih država, a zvanično je prosečna penzija krajem 2022. godine bila 1.384 evra.

Minimalna penzja nije propisana zakonom, ali najniža iznosi 563 evra mesečno.

Na primer, onaj ko je u Nemačkoj radio pet godina za prosečnu platu od 2.600 evra, mesečno će dobijati oko 180 evra.

I u Austriji se pravo na penziju može ostvariti već nakon pet godina radnog staža. Dosadašnja minimalna mesečna penzija u iznosu od 1.100 evra od ove godine bit će povećana na 1.217 evra. Naravno, iznos penzije zavisi od toga koliki su u tih minimalno pet godina bili iznosi plate i davanja u penzioni fond. Pod tim minimalnim uslovima, penzija iz Austrije biće relativno niska. Dobra vest je da Austrija onima sa najmanjim primanjima isplaćuje čak 14 penzija, dve dodatne   isplaćuju se za Uskrs i Božić.

I oni koji su deo ili ceo radni staž odradili u Švedskoj imaju, svakako, pravo na nacionalnu penziju i to pravo zadržavaju gde god da se osoba preselila. Ali, punu nacionalnu penziju mogao je ostvariti svako ko je najmanje 40 godina živeo ili pak 30 godina radio u Švedskoj.

“Možda nećete moći zadržati celu penziju, zavisno od toga koje delove imate i u kojoj zemlji živite”, piše na sajtovima švedskih penzionih agencija. Tako da ako stranci u toj zemlji nisu živeli najmanje 40 godina i ostvarili najmanje 30 godina radnog staža, penzija im na kraju može biti tek 20 do 25 posto od iznosa plate koju su primali.

Inače, prosečna nacionalna penzija u Švedskoj prošle godine je iznosila 14.900 kruna, odnosno 1.280 evra, a iznos penzije zavisi od toga koliko je poreza bilo uplaćeno na platu.

Ostavite komentar