IMA DOVOLJNO NOVCA ZA POVEĆANJE PENZIJA Mali: Država se ponaša ozbiljno i odgovorno, tako da ima dovoljno novca za najavljen rast

Mali: Ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija.

 

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da država ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija.

Kako je naveo u saopštenju, novca ima dovoljno i za isplate jednokratnih pomoći.

Ministar Mali je kazao u saopštenju da se država ponaša ozbiljno i odgovorno, tako da ima i dovoljno novca za povećanja plata i penzija i isplate jednokratnih pomoći.

Ministar finansija ocenio je da je naša zemlja u prvim mesecima ove godine zabeležila bolji rezultat od planiranog. „U prvih pet meseci ove godine ostvaren je rezultat koji je bolji od plana za 84,3 milijarde dinara. Takođe, u prvih pet meseci prihodi budžeta veći su za 44,3 milijarde dinara u odnosu na plan. Dalje, inflacija, koja je najvećim delom uvezena, usporava, a očekujemo da se taj trend nastavi u narednom periodu. I pored svih teškoća tokom prethodnih godina, od 2018. do 2022. godine ostvaren je kumulativni rast privredne aktivnosti od 18,8 odsto, uz očuvanje radnih mesta. To je sjajan, odličan rezultat, među najboljima u Evropi“, naveo je Mali u saopštenju.

Zatim, priliv stranih direktnih investicija u prva četiri meseca iznosi 1,259 milijardi evra i međugodišnje je veći za 66 odsto, Uz sve to, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom i na nivou od 51,4 odsto.

Sa druge strane, imate najjače ekonomije na svetu, poput jedne Nemačke, koja je ušla u recesiju. Mi smo daleko od toga, naglasio je Mali.

Ministar je rekao da je ponosan što se država pokazala ozbiljnom u vreme krize, što je tu za svoje građane, i što i dalje ima mogućnosti da podiže životni standard.

Ponosan sam što i nakon dve krize koje su nas zadesile u poslednjih nekoliko godina, mi i dalje imamo dovoljno snage da podižemo životni standard naših građana. Veće plate i penzije, zatim jednokratna davanja za majke i samohrane očeve, odnosno njihovu decu, znače da će naši građani živeti bolje. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku i odgovorno upravljamo javnim finansijama. Takvom politikom uspeli smo da spasimo zemlju od bankrota, naveo je, između ostalog, ministar Mali.

Dodao je i da je prethodna vlast ostavila na računu budžeta svega osam milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni za isplatu penzija.

„Кako to da se niko ne zapita što prethodna vlast nije delila pomoć građanima? Zašto nisu građeni auto-putevi, pruge, škole, bolnice, domovi zdravlja? Zašto nisu ulagali u decu i mlade? I opet odgovor je jasan, zato što su pogrešnom ekonomskom politikom i težnjom za vlašću, zemlju doveli pred bankrot, a građane ostavili na ulicama, bez posla” zaključio je potpredsednik vlade.

Ostavite komentar