KAKO ŽIVE PENZIONERI JEDNE BEOGRADSKE OPŠTINE Možete i vi da im se priključite i uživate ovog leta ili steknete nova znanja

U Beogradu živi oko 365.000 stanovnika starijih od 65 godina

Pre skoro četiri godine opština Stari Grad je došla na ideju koja će se pokazati kao odlična za njene najstarije stanovnike.

Naime, pokrenut je Senior centar, projekat zamišljen kao podrška predstavnicima trećeg životnog doba, sa ciljem da objedini sve aktivnosti i programe koje udruženja penzionera nude u opštini Stari grad.

U Beogradu živi oko 365.000 stanovnika starijih od 65 godina, više od 400.000 Beograđana ima status penzionera, dok je Gradska opština Stari grad koja obuhvata najstariji deo prestonice, ujedno i opština sa najstarijim stanovništvom, gde je svaki treći stanovnik osoba treće životne dobi.

Poslednjih godina uverili smo se da je opština Stari grad odgovorna i da misli na svoje najstarije sugrađane, smatrajući ih ravnopravnim članovima društva koji imaju znanje, sposobnost i iskustvo. Oni predstavljaju “dušu” glavnog grada, stoga je cilj Opštine da postane servis za njihov kvalitetniji i bolji život.

Uzevši u obzir da su potrebe najstarijih sugrađana raznovrsne i specifične, Opština Stari grad zbog toga pruža sveobuhvatni sistem podrške kroz različite programe Senior centra.

Seniori su, zahvaljujući njima namenjenim besplatnim programima, u prilici da steknu ili prošire željena znanja i veštine kroz učestvovanje u rekreativnim, kreativnim i edukativnim aktivnostima, shodno njihovim interesovanjima i mogućnostima.

Između ostalog, u okviru ovog programa opština organizuje besplatne izlete i krstarenja beogradskim rekama. U petom ciklusu organizovanih izleta, u oktobru mesecu prošle godine, starogradski penzioneri putovali suu posetu Vrnjačkoj Banji i Zrenjaninu, a u aprilu iste godine Opština Stari grad je za svoje penzionere organizovala izlete u manastir Tumane i Golubac, Ovčarsko-kablarsku klisuru i Sremsku Mitrovicu.

Takođe, u cilju podizanja kvaliteta života u trećem životnom dobu, Gradska opština Stari grad, kroz različite programe za aktivno starenje, za sve penzionere sa personalizovanom karticom organizuje plivanje na bazenima „25.maj – Milan Gale Muškatirović, kao i programe telesnih vežbi na časovima kardio-fitnesa i joge. U programu su i škole slikanja i engleskog jezika, obuka za korišćenje android aplikacija i hor.

 

Zajedno stvaramo snažnu i podržavajuću zajednicu za sve generacije!

Kroz inicijativu Senior centar, opština Stari grad je posvećena podršci našim najstarijim sugrađanima. Uz brojne penzionere koji su učestvovali u našim programima, obezbeđujemo aktivan i ispunjen život kroz besplatne izlete, kulturne događaje i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Tokom protekle 4 godine stvorili smo Dostojanstveno treće doba za sve penzionere Starog grada. Koliko su značajni i potrebni programi koje opština organizuje, govori upravo činjenica da je više od 5.000 penzionera uzelo učešće u tim aktivnostima.

Nastavićemo da stvaramo Stari grad, po meri Starograđana, objavljeno je nedavno sa jednog druženja najstarijih bsa ove opštine.

 

“Procedura za prijavu na neki od ovih programa je vrlo jednostavna. Dovoljno je doći u Uslužni centar opštine Stari grad koji se nalazi u prizemlju opštinske zgrade (ulaz iz Nušićeve ulice), sa svojom Starogradskom karticom i popuniti formular za izlet za koji se odlučite”, objašnjava predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović i dodaje da je na programu deset različitih destinacija, te da su trenutno aktuelni izleti Tekeriš-Manastir Kaona-Šabac i Pećina Risovača-Topola-Oplenac-Aranđelovac.

“Takođe, naši najstariji sugrađani imaju priliku da naš Beograd i Stari grad vide iz jednog potpuno novog i drugačijeg ugla, tokom krstarenja Savom i Dunavom. Prijave traju do kraja maja”, rekao je Marjanović.

Senior centar osmišljen je da bude na usluzi najstarijim sugrađanima i koncipiran je kao sveobuhvatni sistem podrške svakoj osobi koja je dospela u treće životno doba. U okviru centra funkcioniše i Volonterski servis, koji je na usluzi ovoj grupi građana tokom cele godine.

Senior centar olakšava život starijih građana, poboljšava njihove uslove života i rešava probleme sa kojima se suočavaju nastojeći da se uvaže ne samo materijalne i biološke potrebe njenih najstarijih građana, već i psihološke, emocionalne, kulturne, obrazovne, rekreativne, stvaralačke i druge, a sve u cilju da im se pomoglneda daju punj doprinos društvenoj zajednici, budući da imaju znanje i bogato životno iskustvo.

Programi koje Senior centar realizuje prevashodno imaju zadatak da aktiviraju lokalnu zajednicu u cilju poboljšanja kvaliteta života starijih sugrađana, piše Espreso. 

“Kao lokalna samouprava želimo da svim penzionerima omogućimo da se na jednom mestu informišu o svim pravima koje imaju, a za koje možda nisu ni znali. Udruženjima smo omogućili da zajedno sve građane informišu o svojim programima, a mi kao opština sa najvećim brojem penzionera, nastavićemo sa pružanjem usluga gerontodomaćica, majstora u kući, volontera, besplatnih pregleda u saradnji sa Domom zdravlja Stari grad, kao i pružanjem pomoći u komunikaciji sa republičkim i gradskim ustanovama radi ostvarivanja različitih prava“, rekao je predsednik Radoslav Marjanović.

Pravo na učešće u besplatnim aktivnostima u okviru programa „Stari grad misli na tebe” imaju svi građani sa prebivalištem na teritoriji opštine Stari grad koji poseduju personalizovanu karticu „Stari grad misli na tebe”.

Prijava za programe, kao i preuzimanje kartice, vrši se u Uslužnom centru opštine (ulaz iz Nušićeve) svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Ostavite komentar