OD DRŽAVE MNOGO VIŠE PAŽNJE PENZIONERIMA Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: „Nisam zadovoljan brzinom rasta penzija, u narednom periodu brže će rasti i pratiti plate“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da nije zadovoljan brzinom rasta penzija i da će država morati više pažnje da posveti penzionerima u narednom periodu.

Govoreći o toj temi u sinoćnjoj emisiji RTS-a, predsednik je istakao da smo imali 56 odsto povećanje penzije u prethodne dve godine.

„Nominalno, naravno nije realan rast 56 odsto. Ja ne bih u ovom trenutku rekao tačnu cifru, ali je svakako realan rast više od 15 odsto“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da penzije moraju brže da prate plate i da će ubuduće tako i biti.

Sistem može da izdrži taj rast, jer država sve vreme vodi računa i o deficitu i o stopi javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod, ali i o kreditnom rejtingu zemlje, odnosno o ukupnom stanju javnih finansija.

Vučić je dodao da je prosečna penzija u Srbiji značajno viša od onog iznosa koji se prikazuje, jer prosek spuštaju poljoprivredne penzije.

„Imamo problem, jer nama prosek penzija spuštaju poljoprivredni penzioneri koji i nisu penzioneri. To je socijalna kategorija. Oni nisu ništa uplaćivali u budžet tokom svog radnog veka“, kazao je predsednik.

On je dodao da, kada se isključe poljoprivredne penzije, uočava se da su penzije značajno više nego prikazana prosečna penzija.

„Mi moramo da računamo na to da i danas imamo te zahteve da, iako neko ne uplaćuje u penzijski fond, očekuje od države da mu se to isplati. Mi moramo da razvijamo privatne penzijske fondove. Moramo i prema penzionerima koji su radili i poljoprivrednim penzionerima i samostalnim delatnostima i vojnim penzionerima da se obraćamo i ophodimo drugačije“, naglasio je Vučić.

Predsednik je podsetio da penzije nisu dovoljno brzo pratile rast plata koje su u poslednjih deset godina drastično porasle.

„Zato hoću da se prema penzionerima odnosno penzijama ophodimo po švajcarskoj formuli da bi brže pratili plate“, zaključio je Vučić, prenosi Tanjug.

 

8 komentara na vest “OD DRŽAVE MNOGO VIŠE PAŽNJE PENZIONERIMA Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: „Nisam zadovoljan brzinom rasta penzija, u narednom periodu brže će rasti i pratiti plate“”

  1. Ovo obećanje pokazuje da država prepoznaje značaj penzionera i radi na unapređenju njihovog kvaliteta života.

    Odgovori
  2. Vucic pokazuje da mu je veoma vazno da nas narod zivi bolje u svojoj zemlji i bori se snazno za vece plate i penzije!

    Odgovori

Ostavite komentar