OVAJ ČOVEK JE GODINAMA PRIMAO DVE PENZIJE I ĆUTAO To mu se na kraju obilo o glavu, višak je morao da vrati

Sve mu je došlo na naplatu.

Evo kako je jedan penzioner uspeo da prevari državu.

Naime, muškarac iz nemačke savezne države Hesen doživeo je nesreću na poslu 1967. godine. Nakon toga on je dobio posebnu penziju – Unfallrente zbog povrede na radu od svog strukovnog udruženja. Ipak, kako je neko vreme dobijao veću sumu nego što je trebalo, njega je sud u Darmštatu osudio da vrati 80.000 evra penzionom društvu.

Naime, posle višegodišnjeg primanja posebne penzije od oko 1.260 evra mesečno, 2009. godine je dostigao starosnu penziju i počeo da prima dodatnih 2.400 evra mesečno iz penzijskog osiguranja.

Prilikom podnošenja zahteva za penziju, penzioner je „zaboravio“ da obavesti društvo za penzijsko osiguranje (Altersrenten-Versicherung) od kojeg prima mesečne uplate od zadruge za osiguranje, odnosno od poslodavca – iako je osiguravajuće društvo izričito pitalo za ostvarivanje beneficija iz obaveznog osiguranja od nezgode i ukazao na odgovarajuću obavezu izveštavanja, prenose nemački mediji.

Ako osoba prima penziju za povredu na radu iz zakonskog osiguranja od nezgode, to obično dovodi do niže starosne penzije.

Međutim, pošto penzijsko osiguranje nije znalo ništa o drugoj penziji, penzioner je godinama primao previsoku penziju.

Naime, sve je izašlo na videlo kada se penzioner požalio da su se posledice povrede pogoršale, pa je od 2018. godine trebalo da prima veću naknadu.

Na njegovu nesreću, Udruženje za osiguranje od odgovornosti poslodavaca je o tome obavestilo penziono osiguranje.

Penzijsko osiguranje sada traži vraćanje preplaćene starosne penzije, koje iznosi više od 80.000 evra.

Međutim, penzioner se pozvao na netačne savete i zastarelost.

On je uložio pravni prigovor i stvar je završila pred sudom u Darmštatu. Ipak, sud je presudio da je krivica za ceo propust očigledno na penzioneru.

Radilo se o povredi obaveze davanja informacija i gruboj nepažnji, naveo je sud.

Naime, u obrascu zahteva za penziju postavljeno je „jasno i nedvosmisleno“ pitanje da li se primaju naknade iz obaveznog osiguranja od nezgode, preneo je Telegraf Biznis.

 

Ostavite komentar