PENZIONERSKA UDRUŽENJA PISALA PREMIJERU Traže nastavak razgovora o povećanju penzija

Tri udruženja penzionera traže prijem kod premijera.

 Oni su u pismu Milošu Vučeviću zatražili da se penzije u novembru i decembru povećaju za 10 odsto.

Radi se o Udruženju penzionera Srbije,  Udruženju sindikata penzionera, Udruženju penzionera „Nezavisnost” koji su zamolili Vučeviću za nastavak saradnje  i dogovor o daljem poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja najstarijih, podsetivši da su imali više konstruktivnih sastanaka sa bivšom predsednicom vlade i aktuelnim ministrom finansija Anom Brnabić i Sinišom Malim.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić očekuju da će na sastanak biti pozvani pre predstavljanja ekonomske politike  o povećanju penzija i plata do kraja godine i utvrđivanju projekcije rasta do kraja 2027. radi utvrđivanja zajedničke strategije.

-Nekoliko godina unazad došlo je do osiromašenja penzionera uzrokovano stalnim povećanjem cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova… Tako da je većinski deo penzionera oko jedan milion došao na rub egzistencije, kao posledica značajnog zaostajanja rasta penzija za rastom plata. Svesni smo svih napora koji vlada čini da se položaj ove višemilionske populacije pobošlja, ali preduzete mere nisu dovoljne da se postojeće stanje učini boljim, navodi Grujić.

Uz razumevanje svih ekonomskih i političkih poteškoća u kojima se Srbija nalazi, udruženja smatraju da penzije do kraja 2027. ne smeju biti niže od 55 odsto prosečne zarade u Srbiji, što podrazumeva nešto veći rast penzija od projektovanih, navodi se u pismu.

Konkretno se predlaže da penzije u novembru i decembru budu povećane za 10 odsto što bi uslovilo njihov rast na godišnjem nivou od oko 3,33 odsto, a to praktično znači da bi ukupan rast penzija za tekuću godinu iznosio 18,2 odsto ( 14,8 plus 3,33 procenta).

Da bi penzije ispratile kakav-takav korak sa rastom zarada, iste u narednih dve godine morale bi rasti po stopi od 18 do 20 odsto godišnje.

Navedeni predlog je ekonomski održiv i socijalno nužan, smatra Grujić.

Dodaje, kako prenosi Politika, da ne treba izgubiti iz vida da je umanjenje penzija u periodu 2014-2018. gdoine ostavilo veliki trag na povećanje praga siromaštva penzionera.

Penzije su u tom periodu rasle 14,5 odsto i već tada su počele da gube trku sa rastom zarada.

Penzionerska udruženja očekuju poziv na sastanak u narednih sedam do 10 dana a takođe žele da razgovaraju i o ukidanju kaznenih poena za prevremeno penziosanje ili umanjenje dok penzioner ne ispuni starosni uslov, zadržavanje dela penzije umrlog bračnog druga  do 35 odsto za drugog bračnog druga, besplatne lekove ili participacije države 50 odsto za starije od 65 godina i drugim merama koje bi poboljašale materijalni požaj penzionera, navodi se u pismu premijeru Srbije.

Ostavite komentar