TRAŽILI VEĆE PENZIJE, ALI ZA SADA BEZ POZITIVNOG ODGOVORA Vlada im poručuje: „To trenutno nije moguće“

Muku s malim penzijama u jeku poskupljenja muče penzioneri Federacije Bosne i Hercegovine.

Savez udruženja penzionera tražio je deset posto povećanja penzija, ali i isplatu jednokratnog dodatka.

Međutim, za vanredno povećanje trebalo bi menjati Zakon PIO, što Vlada trenutno nema nameru činiti. Takođe, nema ni sredstava za isplatu novčane pomoći pa su penzioneri počeli potpisivati peticiju, nakon čega nisu isključeni ni, kako kažu, protesti.

Penzioneri u FBiH  žele usklađivanje penzija po povoljnijoj formuli ali i jednokratni dodatak, a za to su odlučili da se izbore peticijom.

Tako trenutno potpisuju peticiju kojom traže izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Da bi se penzije u Federaciji u ovoj godini vanredno povećale, potrebne su izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koje u ovoj godini nisu u planu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine niti Parlamenta Federacije BiH, odgovoreno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na zastupničko pitanje federalnog zastupnika Almedina Aliefendića, piše Faktor.ba.

Delegati u Domu naroda koji su hteli amandmanski promeniti Zakon o PIO, odbijeni su.

– Hteli smo amandmanski delovati na zakon i uputiti zahteve penzionera. Nije sve idealno u penzionom sistemu. Ministar Adnan Delić se hvalio povećanjem penzija, a ta povećanja su iz vremena Vlade FBiH premijera Fadila Novalića. A zahtevi penzionera od skora jesu da se povećanje penzija veže za prosečnu platu u FBiH i potrošačku korpu te da im se isplati jednokratna pomoć od po 100 i 200 konvertibilnih maraka. Redovna procedura ovog zakona je bila šansa da amandmanski delujemo, rekao je nedavno na sednici Doma naroda FBiH delegat Haris Zahiragić.

Umirovljenicima u Federaciji BiH penzije su u ovoj godini povećane za 6,55 posto, dok su u Republici Srpskoj rasle za 9,2 posto.

Tražili su stoga da im se penzije povećaju za još 3,5 posto, što bi u zbiru za ovu godinu iznosilo oko 10 posto.

Iz Vlade poručili: Nema ni za povećanje, a ni za jednokratnu pomoć

– Zahtev za povećanje penzija za 10 posto počevši od decembra 2023. godine nije pravno i faktički moguće realizovati. Preduslov za realizaciju povećanja penzija jeste izmena Zakona o PIO, a koja nije planirana Planom Vlade FBiH i Parlamenta FBiH. U više navrata održani su sastanci kolegijuma Vlade FBiH s udruženjima penzionera na kojima su predstavljene finansijske posledice povećanja penzija od 10 posto, te je ukazano na odgovarajuće smetnje u realizaciji predmetnog zahteva. Zaključeno je da je reč o vrlo složenim pitanjima na čijoj realizaciji će se sa predstavnicima udruženja penzionera iznalaziti rešenja, rekli su iz Vlade.

Kada je u pitanju jednokratna pomoć, ističu da u ovom momentu ne postoji finansijska mogućnost za realizaciju.

Potrebno je napraviti rebalans budžeta FBiH kojim bi se osigurala sredstva za tu namenu.

Iznos pomoći će se utvrditi kada bude poznato više informacija o ukupnoj finansijskoj situaciji u Budžetu FBiH, odgovoreno je na zastupničko pitanje Aliefendića iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ostavite komentar