IZUZETNA PRIRODNA POJAVA Ženka krokodila samostalno zatrudnela

Ovo čudo prirode desilo se na Kostariki. 

U zoološkom vrtu u Kostariki ženka krokodila je samostalno zatrudnela i to je prvi slučaj samoreprodukcije kod te životinjske vrste.

Osamnaestogodišnja ženka krokodila je jaje položila u januaru 2018. godine u parku Reptilanija, ali i pored toga što je fetus iznutra bio u potpunosti formiran, rođen je mrtav, piše BBC.

Životinja je u zoološki vrt stigla kada je imala dve godine i bila je odvojena od drugih krokodila ceo život, zbog čega je naučni tim parka kontaktirao tim stručnjaka iz Virdžinije koji je utvrdio da je fetus 99,99 odsto genetski identičan svojoj majci, što potvrđuje da nema oca.

Fenomen je do sada zabeležen kod nekih vrsta ptica, riba i drugih gmizavaca, ali nikada kod kokodila.

Naučnici smatraju da je ova osobina najverovatnije nasleđena od evolucionog pretka, s obzirom na to da su dinosaurusi takođe bili sposobni za samoreprodukciju.

Nejasno je zbog čega se „devičansko rođenje“, u naučnim krugovima poznato kao partenogeneza, javlja kod različitih vrsta, ali se u naučnoj literaturi pojavljuje češće verovatno zato što sada naučnici ispituju tu pojavu, navodi BBC.

Jedna naučna teorija kaže da se partenogeneza javlja u slučajevima kada su vrste koje su sposobne za samoreprodukciju na ivici izumiranja.

Ostavite komentar