ŠTA JE USTVARI KVASAC 10 činjenica koje verovatno niste znali o ovoj namirnici

Kvasac je mikroorganizam.

 

Kvasac kao što znamo može da nam pomogne da se prehranimo.

Ali, ono što možda nismo znali je da je kvasac gljivica, nije ni bakterija ni virus.

Postoji preko 2.000 vrsta kvasca, prema referentnom sajtu Theieast.org. Većina pripada tipu Ascomicota. Mnogi regioni planete nisu uzorkovani za kvasce, a broj vrsta kvasca širom sveta mogao bi da bude čak 200.000.

Kvasac čini otprilike 1% svih gljivica na zemlji, a gljivice predstavljaju otprilike 2,2% ukupne biomase na planeti. Poređenja radi, to je više od svih ljudi (0,01%).

Kvasci su mnogo stariji od nas, naučnici veruju da je prvi kvasac nastao pre nekoliko stotina miliona godina.

Može da preživi skoro svuda, na temperaturama od -2 do 45 °C. To ga čini otpornim i sposobnim da živi u najraznoraznijim sredinama.

Zašto je ovaj hranljivi sastojak dobar za vas?

Upotreba kvasca je odličan način da unesete hranljive materije. On obezbeđuje proteine, vlakna, vitamine i minerale. Ove hranljive materije su važne za naš organizam i imaju ključnu ulogu u našem zdravlju.

Kvasac sadrži 100% neživotinjskih proteina visokog kvaliteta. Oni obezbeđuju svih devet esencijalnih amino-kiselina koje su potrebne vašem telu. Amino-kiseline su sastavni deo proteina. Unosom hrane morate da obezbedite ovih devet esencijalnih amino-kiselina zato što ljudsko telo ne može da ih proizvede.

Sledeća su dijetalna vlakna. Dovoljan dnevni unos vlakana se preporučuje zato što imaju ulogu u funkcionisanju creva važni su za osećaj sitosti,korisni su za crevnu mikrofloru.

Kvasac je bogat izvor vitamina B. Porodica vitamina B je ključna za unos i korišćenje energije iz onoga što jedete. Mnogi od njih su takođe od suštinske važnosti za nervni sistem i pomažu u smanjenju umora i zamora. Kvasac sadrži vitamine tijamin (B1) riboflavin (B2) nijacin piridoksin (B6) folnu kiselinu (B9) vitamin B12.

Tijamin i riboflavin doprinose zdravoj koži i vidu, a folna kiselina i piridoksin imaju ulogu u normalnom funkcionisanju imunog sistema. Vitamin B12 je poznat kao vitamin – ljubitelja mesa jer su životinjski proizvodi dobar izvor ovog vitamina. Zato vegetarijanci i vegani treba da unose druge izvore hrane koji ga sadrže, u protivnom su izloženi riziku od nedostatka ovog vitamina.

Kvasac takođe sadrži fosfor i cink, osnovne elemente za naše zdravlje. Pored toga, važno je da ne sadrži holesterol i ima veoma malu količinu zasićenih masti, koje i treba da se konzumiraju u malom obimu. Kvasac je kompatibilan sa ishranom na biljnoj bazi kao što je vegetarijanska ili veganska ishrana i ne sadrži laktozu.

Takođe treba istaći da kvasac u svojom aktivnom (živom) obliku ima probiotsko dejstvo

Ljudi koriste kvasac unazad milion godina. Kako navodi jedno novo istraživanje, do korišćenja organizama za fermentaciju moglo je da dođe već pre milion godina kada su rani čovekovi preci verovatno fermentirali voće koristeći kvasac.

Najraniji poznati zapisi o kvascu koji su korišćeni u tradicionalne svrhe, poput pečenja hleba, potiču iz drevnog Egipta 1300—1500 pre nove ere i Kine 500—300 pre nove ere.

Upotreba kvasca u proizvodnji piva i proizvodnji vina zabeležena je u Sumeriji, Vaviloniji i današnjoj Gruziji oko 6000 godina pre nove ere.

Inače, kvasac čini svet održivijim. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i goriva kao što su bioetanol, biodizel, ekološka vazduhoplovna goriva i biogas moguća je korišćenjem kvasca i fermentacije!

I, što je interesantno, NASA je poslala kvasac u svemir.

Naime, naučnici su odlučili da kvasac pošalju u svemir kao zamenu za ljudske ćelije, da bi proučavali kako reaguje na zračenje. Naučnici veruju da će proučavanjem tih rezultata imati bolju predstavu o tome kakve bi posledice po ljude bile tokom dužih svemirskih putovanja, piše B92.

Naučnici NASA stavili su soj Saccharomices cerevisiae u kasetu za letenje u NASA misiji BioSentinel. NASA smatra S. cerevisiae optimalnom zamenom za ljudske ćelije jer popravlja oštećenja DNK, što je jedna od glavnih posledica zračenja, na sličan način kao što to rade ljudske ćelije.

Ostavite komentar