TAMO JE NAJBOLJE Gradovi u regiji na spisku najprivlačnijih za život u penziji

Sanjate da penziju provedete na nekom mestu na moru, u starom gradu gde se savršeno spajaju kultura i istorija, ali i gde će život biti iole pristupačan?

U tome vam mogu pomoći istraživanja koja pokazuju koja su to mesta najbolja za život u penziji, prenosi usnews.com.

Istraživači su u obzir uzeli troškove života, pristupačnost nekretnina, dostupnost zdravstvene zaštite, opcije za zabavu i rekreaciju, i dobili listu najboljih gradova za život u penziji u Evropi.

U nastavku donosimo njih šest među kojima se našao i crnogorski gradić, ali i glavni grad Slovenije.

Tavira, Portugal

Najlepši grad Tavira, koji često zovu i kraljicom Algarvea, regije koja se nalazi na najjužnijem pojasu kontinentalnog dela Portugala, poslednjih godina je čest izbor mnogih Britanaca i Skandinavaca za penziju, jer nudi mnogo više od prelepih plaža. Golf, tenis, veslanje, jahanje, planinarenje i biciklizam samo su deo onoga što vas čeka u tom delu Portugala.

Annecy, Francuska

Annecy je alpski grad smešten između jezera Annecy i francuskih Alpa, a zbog kanala kojima je grad isprepletan, mnogo podseća na Veneciju, pa je zbog toga nazvan „Mala Venecija Alpa“. Na manje od sat vremena od švajcarske granice, ovaj šarmantni grad izgleda kao iz bajke.

Ljubljana, Slovenija

Glavni grad Slovenije poznat je kao odredište za penzionisanje kako Evropljana, tako i Amerikanaca.

Amerikanci koji se odluče živeti u Ljubljani, jednosobnan stan u centru grada plaćaju oko 589 dolara mesečno. Za isti stan izvan centra izdvajaju oko 437 dolara mesečno, piše Smartasset. Nasuprot tome, jednosobni stan u New Yorku košta otprilike 2.059 američkih dolara mesečno, što je znatno skuplje od stanarine u Ljubljani.

Cascais, Portugal

Ovaj šarmantni obalski gradić nalazi se u blizini Lisabona. Cascais nudi visok životni standard sa širokim rasponom pogodnosti, uključujući otmene restorane, moderne butike i golf terene svetske klase.

Istorijsko središte grada ispunjeno je slikovitim ulicama, primamljivim kafićima i kulturnim događanjima. Možete uživati ​​u zdravom načinu života na otvorenom zahvaljujući prekrasnoj obali i obližnjim prirodnim parkovima.

Takođe, Cascais ima izvrsne zdravstvene ustanove, sigurno okruženje i jednostavan pristup lisabonskoj međunarodnoj vazdušnoj luci. Može se reći da je savršen za one koji traže spoj obalnog šarma i urbane udobnosti.

Paphos, Kipar

Paphos je peti po veličini grad na Kipru. Meštani Paphosa uživaju u opuštenom načinu života koji se temelji na izvrsnoj mediteranskoj kuhinji i prekrasnim obližnjim plažama. Ovaj obalni grad sve je poznatiji po velikom broju plivačkih klubova u kojima penzionere podstiču da se pridruže malim grupama kako bi zajedno vežbali.

Takođe postoji veliki izbor nekretnina. Ovde cene počinju već od 150.000 evra i kreću se do oko 270.000 evra za samostalnu kuću tipa vile s dve spavaće sobe i bazenom. Dvosobni stan prodaje se za 75.000–100.000 evra, a bungalov za 130.000–280.000 evra, piše Cyprus Property Guides.

Kotor, Crna Gora

U jugozapadnoj Crnoj Gori nalazi se duboki zaliv Jadranskog mora poznat kao Kotorski zaliv. Okružen je visokim planinama s jedne strane i blistavim Jadranom s druge.

Osim zadivljujućeg pejzaža, Kotorski zaliv je poznat i po Starom gradu Kotoru, mestu svetske baštine UNESCO-a i možda najbolje očuvanom srednjovekovnom gradu na Mediteranu.

Starogradski trg je usidren uz katedralu Svetog Trifuna iz 11. veka, ali njegovi kafići i prodavnice su živahni i puni mladalačke energije.

Kotor je manje poznat, ali prijatan kutak Evrope poput prelepih starih sela u Italiji, ali pristupačniji, prenosi City Magazine.

Ostavite komentar