VRTIĆ U SPLITU NAZVAN PO PARTIZANKI PALMINI Bila je partizanska veza i spajala Nemce koji su želeli da dezertiraju sa partizanima

Bila je partizanska veza u Splitu i spajala Nemce koji su želeli da dezertiraju sa partizanima.

Gradske vlasti u Splitu odlučile su da jedan vrtić na Marjanu bude preimenovan iz „Tamarin“ u „Palmina“, u čast partizanke Palmine Piplović.

Palmina Papović je tokom Drugog svetskg rata bila partizanska veza u Splitu i spajala je Nemce koji su želeli da dezertiraju sa partizanima.

Nemci su je uhvatili 7. oktobra 1944. i tri dana mučili. Čupali su joj nokte i tukli, da bi je na kraju obesili na električni stub na splitskom Majdanu.

Tu je visila danima, a istog dana na istom mestu obešeni su i nemački berberin Friz i Nikola Zavoreo, koji su podsticali Nemce da se pridruže partizanima.

Posle Drugog svetskog rata lanac dečjih vrtića nosio je ime po Palmini, ali se to promenilo 1990-ih.

Ploča sa novim nazivom vrtića na Marjanu otkrivena je u krugu porodice i prijatelja partizanke Palmine, kao i lokalnih političara.

Prisustvovao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, njegov zamenik Bojan Ivošević i nezavisni odbornik Damir Barbir, koji je i inicirao preimenovanje vrtića.

„Drago mi je da je realizovana ideja i da smo odali počast žrtvi Palmine Piplović, da smo ispunili želju porodice i velikog dela građana Splita“, rekao je Puljak i zahvalio Barbiru, piše portal Dalmacija danas.

Na ovu odluku je negativno reagovao jedino radikalno desni Domovinski pokret koji je pitao „da li je normalno da se predškolske ustanove danas nazivaju po borcima iz Drugog svetskog rata i kakva je to poruka društvu i kamo to vodi“.

 

Ostavite komentar