Prema lekaru i nutricionisti dr Davidu L. Katcu, navika koju je ključno prekinuti jeste konzumacija hrane bogate dodatnim natrijumom i zasićenim mastima, kao što su restoranska hrana i visoko prerađena hrana.
„Natrijum je glavni pokretač varijacija krvnog pritiska, što znači da visok unos soli može značajno povisiti pritisak“, objasnio je za EatingWell.
Visoko prerađena hrana poput čipsa, keksa i gaziranih pića ne samo da sadrži puno natrijuma, već je takođe bogata dodanim šećerima i zasićenim mastima, što dodatno povećava rizik za srčane bolesti.
Kac naglašava: „Visoko prerađena hrana sadrži sastojke koje retko koristimo kod kuće, uključujući razne pojačivače ukusa i emulgatore.“
Dakle, jedan od najboljih načina za kontrolu krvnog pritiska je češće kuvanje kod kuće.
„Postoji jasna poveznica između konzumacije obroka van kuće i viših nivoa natrijuma“, tvrdi dr Kac, prenosi Index.hr.
Takođe, domaća priprema omogućuje veću kontrolu nad unosom šećera i zasićenih masti.
Uz prehranu, redovna telesna aktivnost i upravljanje stresom ključni su za snižavanje krvnog pritiska i dugoročno zdravlje.