ČETIRI ZAČINA DRAGOCENA ZA MOZAK Njihovim konzumiranjem pospešićete rad moždanih ćelija

Za ukupno blagostanje našeg organizma izuzetno je važno zdravlje našeg mozga.

 

Ako želimo da očuvamo svoje kognitivno zdravlje, u ishranu treba uključiti namirnice koje su dobre za mozak, a među njima su ova 4 začina.

Neurolog dr Brendon Kroford nedavno je izneo nova saznanja i naglasio koristi pripremanja obroka s nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga i čak poboljšati koncentraciju.

Ova 4 začina posebno se ističu:

Kurkuma

Dr Kroford ističe snagu kurkume, zahvaljujući aktivnom spoju, kurkuminu. Poznat po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti.

„Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu“, objašnjava doktor.

Đumbir

Kada je reč o protivupalnim začinima, ne možemo pogrešiti s đumbirom.

„Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe pomaže u ravnoteži neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju“, ističe neurolog.

Cimet

Ako žudimo za nečim slatkim, možemo posegnuti za cimetom. Prema neurologu, cimet je više od samo ukusnog dodatka jelima – moćan je izvor antioksidansa ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa.

„Cimet takođe može regulisati nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti“, kazao je.

Crni biber

Crni biber donosi značajne prednosti u oblasti zdravlja mozga, posebno u kombinaciji s kurkumom.

„Piperin, aktivni spoj u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2.000 odsto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već takođe pomaže u poboljšanju varenja i apsorpcije hranljivih materija, direktno podržavajući kognitivno zdravlje“, zaključio je dr Kroford.

Ostavite komentar