Poznato je da se konzumiranje pileće supe preporučuje kada imate prehladu, a stručnjaci navode da je to zbog karnozina, koji pomaže u borbi protiv upale i infekcija.
Da biste zaista razumeli umirujuće i lekovito dejstvo pileće supe, važno je uzeti u obzir njene sastojke. Nisu sve pileće supe pune hranljivih materija i lekovitih svojstava.
Na primer, ultra obrađenim konzerviranim verzijama pileće supe, sa i bez rezanaca, nedostaju mnogi antioksidansi koji se nalaze u domaćim verzijama.
Većina verzija pileće supe u kesici nema povrće.
Osnovni hranljivi sastojci u domaćim verzijama supe su ono što izdvaja ove supe od onih iz kesice.
Piletina obezbeđuje telu potpuni izvor zdravih materija, kao što je karnozin, za borbu protiv infekcije i upala. Povrće obezbeđuje široku lepezu vitamina, minerala i antioksidanata.
Čak i toplina pileće supe može da pomogne.
Ispijanje tečnosti i udisanje isparenja povećavaju temperaturu nazalnih i disajnih puteva, što oslobađa gustu sluz koja često prati respiratorna oboljenja.
Bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, kao što su biber i beli luk, takođe oslobađaju sluz. Čorba, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže kod rehidratacije.
Da biste maksimizirali zdravstvene prednosti pileće supe, preporučuje se domaća varijanta, koja se može pripremiti sa šargarepom, celerom, svežim belim lukom, začinskim biljem i začinima.
Ova supica podiže imunitet i pravi je spas u danima prehlade.
Nauka sugeriše da pileća supa zaista pomaže u ublažavanju simptoma prehlade, prenosi the Conversation.