KAKO PREPOZNATI PARKINSONOVU BOLEST Što više godine prolaze to je sve važnije znati

Reč je o oboljenju nervnog sistema koje dovodi do poremećaja pokretljivosti i motornih aktivnosti, od kog u Srbiji boluje oko 20 hiljada ljudi.

Iako su istraživači više puta do sada bili na tragu, za sada lek protiv ove bolesti nije pronađen.

Parkinsonova bolest je veoma podmuklo neurodegenerativno oboljenje, koje se razvija polagano, često prođe i nekoliko godina dok pacijenti ne prepoznaju simptome.

Drhtanje ruku jedan je od najprepoznatljivijih znakova, ali nije jedini.

„Tiši glas, promene u rukopisu – sitan rukopis koji je nečitljiv, teško zakopčavanje dugmića, teško češljanje… Dakle, to sve može da ukaže na Parkinsonovu bolest“, kaže dr Sanela Popović sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine.

Iako do danas nije dokazano šta je glavni okidač za pojavu te bolesti, pretpostavlja se da, osim genetske predispozicije, mogu da je izazovu i uzročnici poput toksina i pesticida.

Češće se javlja kod muškaraca, nažalost, od nje nisu pošteđeni ni mladi. Bolest je veoma teško dijagnostikovati.

„To je u stvari jedna klinička dijagnoza, ne postoji specifičan biomarker, kao kad na primer izvadite krv pa imate povišen šećer i idete na dalju dijagnostiku“, dodaje dr Popović za RTV.

Iako su naučnici i istraživači više puta do sada bili na tragu, specifičan lek za Parkinsonovu bolest i dalje ne postoji.

„Ne postoji lek, dajemo određene medikamente da bismo poboljšali kvalitet života pacijenta i njegovu funkcionalnost, jer Parkinsonova bolest nije bolest od koje se umire, s njom se živi i umire“, kaže dr Popović.

Budući da u našoj zemlji još uvek nije formiran Nacionalni registar za Parkinsonovu bolest, samo se pretpostavlja da od te progresivne bolesti boluje 20 hiljada građana, ali je taj broj verovatno mnogo veći.

 

 

Ostavite komentar