KOLIKO VREMENA TREBA BITI NA SUNCU Ovoliko je sunčanja dovoljno za dnevnu dozu vitamina D

Sa dolaskom leta vrebaju i opasnosti od štetnih UV zraka, međutim, sunčeva svetlost nam je ipak potrebna za stvaranje vitamina D, neophodnog radi sprečavanja mnogih bolesti.

 

Više od 50 odsto evropske populacije pati od nedostatka vitamina D, pokazuju istraživanja.

Nedostatak vitamina D povezan je sa brojnim zdravstvenim problemima.

Nekada se smatralo da vitamin D igra vitalnu ulogu u mineralizaciji kostiju i zuba, a dobro je poznato da njegov nedostatak može dovesti do rahitisa kod dece (zbog čega se naziva i vitaminom protiv rahitisa), a kod odraslih do osteoporoze.

Novija istraživanja povezuju nizak nivo vitamina D sa mnogim drugim bolestima savremenog čoveka: gojaznošću, dijabetesom, kardiovaskularnim i autoimunim bolestima, raznim vrstama raka, depresijom, psorijazom i neplodnošću.

Smanjuje upalu i poboljšava imunitet

S obzirom na to da danas većina nas provodi dane u zatvorenom prostoru, posebno zimi, kada je prirodno mnogo manje sunca, a leti smo mazani zaštitnim kremama koje ne dozvoljavaju UV zracima da prodru u kožu, vlada epidemija nedostatka „sunčevog“ vitamina.

Na pitanje koliko minuta dnevno treba da provedete na suncu da biste „upili“ dovoljnu količinu ovog važnog vitamina – odgovor je komplikovan i zavisi od nekoliko parametara – doba dana i godine, geografske širine i dužine, vremenskih uslova, količine ozona u vazduhu, nadmorske visine, površine na kojoj stojite, kao i boje kože.

Generalno, zimi, kada je UV zračenje znatno slabije, preporučuje se izlaganje ruku i lica suncu duže od dva sata kako bi se sintetizovalo 1000 IU vitamina D, što je preporučena dnevna doza za odrasle.

Za istu količinu, leti, u sezoni najjačeg sunčevog zračenja, dovoljno je samo deset minuta nezaštićenog tamnjenja lica i ruku.

Ljudi sa veoma svetlom i reaktivnom kožom koji ne podnose sunce, kao i oni koji su se oporavili od melanoma, trebalo bi da izbegavaju sunce i vitamin D unose hranom i suplementima.

Ostavite komentar