KORONA PONOVO MUTIRA Virus evoluirao, ali nema razarajući uticaj

Korona virus je ponovo evoluirao, ali za razliku od ranijih, nova varijanta nema razarajući uticaj.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da prate varijantu zvanu KP.2 i da nema dokaza da on izaziva teže bolesti od drugih sojeva, preneo je „Vašington post”.

Laboratorijski testovi su pokazali da KP.2 ne izaziva porast infekcija ili broj prenošenja, saopštila je agencija.

CDC je identifikovao drugu i varijantu, KP.1.1, ali KP.2 je taj koji „predvodi”. Obe nove varijante pripadaju grupi varijanti koronavirusa koje su naučnici nazvali „FLiRT”.

Akronim je skovan da opiše kombinaciju mutacija pronađenih u šiljcima proteina SARS-CoV-2 virusa. KP.2 je potomak dominantne virusne loze koja cirkuliše od decembra, pod nazivom JN.1 i postao je dominantni oblik koronavirusa u SAD, čineći 28 procenata svih infekcija početkom maja, prenosi Tanjug.

Medicinski stručnjaci priznaju da će virus nastaviti da se razvija, ali navode da nisu posebno zabrinuti za KP.2. koji ima simptome slične ranijim verzijama virusa, uključujući groznicu, jezu, kašalj i bolove u mišićima ili telu.

Smernice za lečenje ove varijante ostaju u skladu sa prethodnim, uključujući upotrebu lekova bez recepta za ublažavanje simptoma.

Za ljude sa većim rizikom od teških bolesti, CDC preporučuje terapeutike kao što je antivirusni lek Paklovid.

CDC preporučuje da svi stariji od šest meseci dobiju najnoviju formulaciju vakcine protiv koronavirusa kako bi se smanjio rizik od teških formi bolesti.

Kao i mnoge respiratorne bolesti, ovaj virus je postao endemski, što znači da je verovatno da će takav i ostati i da neće imati razarajući uticaj koji je ranije viđen.

Ostavite komentar